"Като всеки българин, и аз следя с огорчение разпада на това Народно събрание. Депутатите трябва да са наясно, че с калните си борби дискредитират цялата политическа система."

Това отбеляза в петък президентът Румен Радев в коментар на актуалната политическа обстановка у нас.

"Българският парламент не е тържище", продължи Радев с критиките си.

"Едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел. Но и двете страни убиват доверието на българите в политческата класа", добави той.

Според него има "братуване между политически противници в името на властта".

"Блокажът на институциите е факт, но хората чакат бързи решения. Животът поскъпва. А правителството носи цялата отговорност, докато НС не реши друго. Тези скандали не трябва да го отклоняват от решаването на неотложните задачи", реши да изговори Радев още очевидни неща.

Той отправи недвусмислено предупреждение към премиера Кирил Петков за ветото за Северна Македония, като намекна за "тежки последици".

По думите му кабинетът трябва да разсее съмненията, че може да отстъпи от позицията на България спрямо Скопие.

„Идната седмица министър-председателят заминава за Брюксел и трябва да отстои националните интереси. Затова и НС, и българите трябва да знаят предварително и ясно точно каква позиция ще отстоява премиерът.

Но тя не може да се разминава с рамката на Консултативния съвет за национална сигурност. Всяко хитруване или опити за подмяна и заобикаляне на националния интерес ще имат тежки последствия”, заключи президентът.