Подкрепяният от Русия лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна заяви днес, че неговите бойци ще продължат да настъпват отвъд границите на Донецка област, предаде Си Ен Ен.

"Доставките от Запада на нови оръжия за Украйна принуждават войските на ДНР да не спират до границите на Донецката република“, каза Денис Пушилин пред руската държавна медия РИА Новости.

Огромни части от Донецка област все още се контролират от Украйна, най-вече градовете Краматорск и Словянск.

Миналата седмица посланикът на Русия в ООН настоя, че завладяването на Донбас (Донецк и Луганск) остава цел на страната му.

„Освобождението на Донбас беше основната цел, която се изпълнява в момента“, каза посланик Василий Небензя пред Би Би Си.

На пресконференция с датски журналисти във вторник украинският президент Владимир Зеленски каза, че е "сигурен, че ако Украйна не е достатъчно силна, те ще отидат по-далеч", т.е. отвъд Донецка и Луганска област.

Пушилин каза също днес, че иска да се проведе „референдум“ за присъединяването на Донецка област към Русия.

„Решение за референдум за присъединяване на ДНР към Русия ще бъде взето след приключване на специалната военна операция“, каза той пред РИА Новости.

По думите му войната трябва да приключи „до края на годината“.

„Украйна като държава може просто да не съществува в обозримо бъдеще“, каза Пушилин.

Русия призна ДНР за независима държава дни преди нахлуването в Украйна на 24 февруари.