След като дълго време поддържаше умерен курс и се пазеше от това да критикува "Има такъв народ" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов днес бе крайно остър към бившите си коалиционни партньори.

Пред бТВ Иванов заяви, че изтеглянето на "Има такъв народ" от коалицията се дължи на това, че не са били удовлетворени  амбициите на Любомир Каримански да стане шеф на БНБ и на Ива Митева да бъде конституционен съдия.

"Цялата атака започна с пост на Слави Трифонов, който обвърза темата с Македония и избора на Каримански. От Хубавата Елена насам никой не е ставал залог за такива катаклизми. Великата амбиция на г-жа Митева да отиде в КС", заяви Иванов.

И допълни:

"Дребна човешка неспособност да разбереш кое е голямо, да разбереш че твоето его трябва да отстъпи в един момент. Не може ти да си най-важният човек. И Албания страда от нашите дивотии".

Иванов каза, че е чел засекретената паметна записка, която според "Има такъв народ" уличавала премиера Кирил Петков в "национално предателство".

"Тя има всички белези на произведена и замислена като пропаганден инструмент. До часове очаквам да изтече по медиите. Очевидно пропаганден инструмент, който беше заложен, за да бъде изчетен в трето действие. С цената на всичко тези хора да докажат, че тяхното ще стане. Сега се мъсти", коментира Иванов.

И допълни:

"Цялата дейност на парламента е хвърлена в залог на тази кървава вендета, че не е станало тяхното. По всякакъв начин сме се опитвали цивилизовано да се върнем в рамки. Нищо не може да се чуе като аргумент. Изключително грозно и примитивно".

Според Иванов шефът на парламента Никола Минчев умишлено е предизвикал "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да му поискат оставката днес.

"Г-н Минчев пожела просто да слезе от тази сцена", смята той.

И призова външната министърка в оставка Теодора Генчовска да разсекрети въпросната паметна записка, тъй като тя има това право.

"Смешни, жалки експерименти с националната ни съдба. С хора, които дори не са гласували за нас. Северна Македония и Албания носят последиците от нашата колективна политическа невменяемост. Националният интерес не е да стане на Каримански, Трифонов, Йорданов тяхното. ГЕРБ и ДПС са готови да експлоатират тези хора", коментира Иванов.

Той обясни, че "Демократична България" е присъствала на консултациите за вота на недоверие, инциирани от ГЕРБ, защото трябва да има "минимум диалогичност".

"ГЕРБ ни поканиха, ние се отзовахме, трябва да има минимум диалогичност. Страната е в задълбочаваща се спирала от кризи, основната от които е политическата криза, невъзможността да се вземат решения. Попитах ги имат ли някакъв изход? Не получих отговор, който да ми даде някаквка представа как си представят стратегията за страната", каза Иванов.

И допълни:

"Те сами не могат да артикуират какво следва. Ще сменят един достоен председател, човек спечелил дори тяхното уважение. Никола много добре знаеше какво следва, той е с пълното съзнание, че ще бъде отстранен, че се отърва. Един достоен чоек, който се опитваше през цялото време да вдига нивото на дебата.

По чисто конюнктурни причини цялата досегашна опозиция се обедини около "Има такъв народ" да не би разпадът там да продължи твърде дълго.

Никой не се интересува от българския национален интерес, от нашите събратя там (в Република Северна Макеодния - б.р.). Става дума за елементарен кариерен реваншизъм, не могат да приемат че не станаха членове на КС или на БНБ.

Коалиция тип “Ориент експрес”, 12 ножа в гърба на мразения от всички (по романа на Агата Кристи, б.р.). Жертвме хора, които всички уважаваме. Ще видим как ще бъде избран следвщият председател. Това е заявка за ново мнозинство".

Иванов каза, че е скептично настроен към инициативата на "Продължаваме промяната" да намери 12 депутати за мнозинство от 121 - както към подхода, така и към перспективата това да се случи.

"Трябва да търсим много по-сериозна и задълбочена полтическа формула, не просто бройки", каза Иванов.