Основателят на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин в разговор с руския президент Владимир Путин е разкритикувал руското военно ръководство, включително - заради пораженията във войната в Украйна. Самият Пригожин, известен като Готвача на Путин, отрича разговора си с руския президент и критиките към военните, пише днес "Вашингтон пост", цитирайки две американски официални лица, пожелали анонимност.

Според източниците на изданието човекът от „близкото обкръжение“ на Владимир Путин, който неотдавна е изразил несъгласие директно пред руския президент с воденето на войната, е Пригожин.

Според американското разузнаване, на което се позовава изданието, Пригожин е разочарован от руското министерство на отбраната, а "напрежението" нараства и в отношенията му с министъра на отбраната Сергей Шойгу. По-конкретно, той изразил мнение, че Министерството на отбраната на Русия разчита твърде много на "вагнеровците", но не дава на наемническата групировка достатъчно средства, за да изпълнява тя мисията си.

В коментар за "Вашингтон пост" Пригожин отрича да е разговарял с Путин и да е критикувал руските военни:

„Първо, не съм имал личен контакт с Владимир Владимирович Путин нито неотдавна, нито в обозримото бъдеще. Не съм критикувал ръководството на въоръжените сили на Руската федерация по време на конфликта в Украйна. Затова не мога да коментирам нищо“, е казал бизнесменът, известен с близостта си с руския лидер.

Служители на разузнаването на САЩ също смятат, че Пригожин е редактирал наскоро разпространено в социалните медии видео на "вагнеровци", оплакващи се от недостиг на основни храни и провизии, за да окаже натиск върху Кремъл да увеличи финансирането за неговата наемническа група. Пред "Вашингтон пост" той твърди, че дори не е виждал такова видео.

Според вестника фактът, че Пригожин се осмелява да критикува руските военни пред Путин, показва че влиянието му нараства успоредно с руските поражения във войната. "Вашингтон пост" също така подчертава несигурното положение на официалното руско военно ръководство.

На 5 октомври каналите на Teлеграм разпространиха видео, в което въоръжени мъже във военна униформа стоят пред пътнически влак на руските железници (както се твърди, в Белгородска област) и се оплакват от лоши битови условия и липсата на заплащане. Журналисти от Радио "Свобода" предположиха, че видеото може да е инсценирано, тъй като един от мъжете на видеото носи логото на ЧВК "Вагнер".