Нови данни от американското разузнаване, съчетани с коментари на руски официални лица, разкриват разногласия във висшия ешелон на руската власт. Човек от близкото окръжение на Владимир Путин е изразил недоволство от войната лично пред руския президент, пише тази седмица в. "Вашингтон пост".

Според информация, получена от американското разузнаване, член на близкия кръг на Владимир Путин през последните седмици е изразил несъгласие с руския президент, лице в лице с него, за воденето на войната в Украйна. Несъгласието е било сметнато за достатъчно значимо, за да бъде включено в ежедневния брифинг на президента на САЩ Джо Байдън, казват източници на вестника.

"От началото оккупацията станахме свидетели на нарастване на тревогата от страна на най-близкото окръжение на Путин. Нашите оценки свидетелстват за това, че то е предизвикано от неотдавнашните руски загуби, неправилното управление и значитлните военни недостатъци", е казал представител на западното разузнаване, цитиран от "Вашинтон пост". 

Според един от източниците на вестника оплакванията на член на вътрешния кръг на Путин, са били, че военните действия и цялата кампания в Украйна се управляват зле.

Втори високопоставен западен служител каза, че вътрешното напрежение съотвества на хода на войната за руснаците и на атмосферата в Кремъл.

„Има много хора, които са убедени, че не всичко това е добро или че курсът на действие не е правилен“, е казал служителят.

"Вашингтон пост" отбелязва, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е признал, че е имало разногласия и дебати сред руските лидери, когато Путин е бил изправен пред важни решения като например обявената на 21 септември мобилизация.

"Има разногласия по такива моменти. Някои смятат, че трябва да действаме по различен начин. Но всичко това е част от нормалния работен процес. Има работни спорове: за икономиката, за провеждането на военна операция. Има спорове за образователната система. това не е знак за разцепление“, каза Песков.

Вестникът се позовава и на руски служител, с когото е разговарял тази седмица и който не е чувал за пряко предизвикателство към Путин от вътрешния му кръг. Но служителят е казал , че "има протести" от шефовете на парламентарните комисии за това как президентът и военните водят войната.

„За това че армията не е добре осигурена, че кампанията не върви както трябва“, е уточнил служителят.

Висши служители по сигурността в Европа са казали, че не са чували някой да се е осмелил да предизвика пряко Путин по време на събитията в Украйна и са добавили, че не са видели доклади на американското разузнаване за критики срещу Путин, пише още "Вашингтон пост".

Те обаче са признали, че пукнатините в руското ръководство стават все по-очевидни на много нива.

Високопоставен европейски служител по сигурността е отбелязал, че Путин е критикуван зад гърба му в Кремъл.

„Те смятат, че той е упорит, обсебен от Украйна. Това е мания, която не споделят непременно“, е казал служителят.

Друг високопоставен европейски служител е казал, че в Русия вече е набелязана изкупителна жертва за неуспехите.