Бившият президент на ФИФА Сеп Блатер отрече да е извършил "нещо нередно" по време на изслушването му по делото за корупция в Белинзона, Швейцария заедно с Мишел Платини.

Той заяви, че е бил очернен от медиите дори още преди делото, а това било най-голямото наказание за един човек и най-голямата щета, която може да понесе.

Заради плащане от 2 милиона швейцарски франка от страна на Блатер към Платини за "консултантски услуги" двамата се разделиха с постовете си във ФИФА и УЕФА, получиха забрани да заемат позиции във футбола, започнаха и дела срещу тях. 

Сега процесът е за повдигнати обвинения от прокуратурата на Швейцария и се води във федерален съд. 

За Блатер било "напълно неразбираемо" да бъде подсъдим. Според него плащането на 2 милиона швейцарски франка ($2,07 млн.) на бившия президент на УЕФА Платини е преминало през всички надлежни процедури на ФИФА.

"Това е дължима сума, закъсняло изплащане на заплати. Това е административен въпрос в сдружение и ще се решава съгласно гражданското право, каза бившият футболен бос. - Този шок продължава вече седем години и все още е налице. Медиите ми направиха криминално досие."

Той добави, че е бил изправен пред "максималното наказание", тъй като е бил "очернен" пред света.

След избирането му за шеф на ФИФА през 1998-а той се съгласил да си сътрудничи с Платини, каза Блатер. Бившият капитан на Франция тогава му заявил, че "струва милион".

През август 1999 г. е подписан договор със задна дата от началото на годината със заплата от 300 000 швейцарски франка. Когато Платини посочил, че това не е пълната договорена сума, Блатер реагирал: "Ще видим това по-късно".

През 2011 г. сумата е била фактурирана на Платини, който също бе разпитан днес, преди да бъдат изслушани и първите свидетели.

Процесът ще продължи до 22 юни, а присъдата трябва да бъде произнесена на 8 юли.