След разнообразни резки обрати в реализицията на идеята за изграждането на Национална детска болница, няколко десетилетия след първата копка и няколко пропилени милиони лева по-късно проектът е все така на нулево ниво. Единственото решено е, че няма да "се съживява" остарелият по всички възможни начини първоначален скелет на терена на болница "Александровска". Темата напълно замря при сегашния служебен кабинет, а днес представители на педиатричната общност и граждански организации се опитаха да я посъживят преди старта на новия парламент.

Поводът - острата им реакция срещу заявеното намерение от частен инвеститор да прави педиатрична болница "Мама и аз". Една от частните компании в здравния сектор  - "Търговска лига", внесе свой проект за строеж на детско лечебно заведение в Министерството на здравеопазването. Заявката беше посрещната негативно от лекари, пациенти, родителите на пациенти и от гражданските организации, ангажирани в каузата "Национална детска болница".

На днешната пресконференция в БТА представители на Българската педиатрична асоциация, Фондация „За доброто“, Национална гражданска инициатива “За истинска детска болница” и Националнат мрежа за децата споделиха опасенията си.

"Детското здравеопазване е елемент на националната сигурност", каза д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“. "Всяко починало дете е национален проблем", добави той.

"Педиатричната мрежа е критична инфраструктура за държавата", допълни той и припомни, че винаги, когато има проблем в системата, той става национален проблем. "Най-тежките случаи се насочват към държавните болници, най-скъпите процедури се изпълняват в държавните болници, добави лекарят".

Изграждането на един необмислен проект може да доведе до липса на адекватна грижа за децата за години напред, допълни д-р Здравков.

От предстоящите решения на политиците зависи как изобщо детското здравеопазване ще се развива занапред.

Директорът на единствената в момента специализирана детска болница в страната добави и друг аргумент "против". 

"Частните болници изтеглят готови кадри от вече съществуващите държавни структури като първоначално им обещават по-високи заплати. Това до какво би довело? Непълни екипи в държавните болници, но и в частните", каза той.

"В детското здравеопазване обаче няма как на пазарен принцип да бъдат привлечени отделни хора, защото и най-добрите хирурзи, реаниматори и детски травматолози без екип не могат да гарантират положителен резултат за лечението на детето", обясни аргументите си той по-рано пред БНТ.

Според него от частния инвеститор в началото е имало заявка, която копирало "един наш работен проект за Национална детска болница". 

"Дали ще има равнопоставен достъп за деца на родители, които не могат да доплащат? В държавните структури се лекуват най-скъпите, най-тежките случаи", добави още.

Подобни бяха тезите и на проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация.

"Заплаха е в момента предложението частен собственик да строи детска болница с обем 400 легла. Такава болница не може да се напълни със специалисти и вероятно ще се създаде структура с обещание за високо заплащане, но ще започнат икономии за сметка на обслужването на пациентите. Ако инвеститорът има други намерения, то тогава тази инвестиция се свежда до обикновена болница, от каквато столицата няма нужда", посочи той.

И добави: "Прави впечатление, че винаги и всички политици са декларирали, че изграждането на национална детска болница е приоритет, но той не дойде до финал. Нямаме достатъчно кадри, нямаме финансиране, липсва цялост на педиатричната грижа, а винаги сме пледирали да се осигурят тези условия под един покрив".

От гражданските организации настояха МС да определи изграждането на Национална детска болница като най-важен приоритет на Министерството на здравеопазването.

"Настояваме за ясни срокове и отговорности и припомняме, че целият процес: от анализа, до откриването на една национална болница може да бъде завършен в рамките на 48 месеца."

"От 2019 година, когато вследствие на граждански натиск беше взето решение за създаването на Национална детска болница, две редовни и две служебни правителства не можаха или не искаха да започнат прозрачна процедура за създаването на чаканата от 40 г. педиатрия", припомнят още.

Общата позиция е, че частната болница не бива да изпреварва създаването на националната при сегашното състояние на детското здравеопазване, неговото финансиране и кадрово обезпечаване. 

Инвеститорът на частната болница: Децата не са собственост на държавата

Възмутително е невежеството да не се познава европейският здравноосигурителен модел, възприет в страната, и той да се отрича чрез етикети за национална сигурност, невъзможност на частна структура да изпълнява задачи по националната сигурност, още повече когато Конституцията и законите изрично предвиждат и регламентират това. Децата все пак не са собственост на държавата, както твърдите, нито са ваши, а бъдещето ще покаже, че тяхното лечение може да бъде високотехнологично, ефикасно и ефективно в ‘Мама и Аз’ в София, се казва в официална позиция, пубрикувана на сайта на "Търговска лига".

МЗ: Стоим твърдо зад държавна детска болница

Служебният екип на Министерството на здравеопазването застава твърдо зад строителство на сграден фонд и модерна инфраструктура за дейността на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца, реагираха от МЗ днес под засиления обществен натиск.

За утре, 19.10.2022 г., е планирана и среща между министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството, с цел ускоряване на процеса по одобрението на подходящия терен, съобщиха оттам.

Както и от другата седмица ще има екип, в който да влязат здравният министър Асен Меджидиев, негови заместници, ще бъдат поканени д-р Здравков, проф. Литвиненко, както и представители на неправителствени организации.

Министерството на здравеопазването е дало ясни указания към ръководството на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД как да се действа, за да бъдат ускорени работата и процесите по одобряването на терен и техническо задание за проектиране и строителство на новата държавна МБАЛ за деца, се казва още в съобщението.

Вече е събрана информация и са разгледани всички предложени до момента варианти за имоти, подходящи за строителство с посочената цел.

И още детайли

Детската смъртност в България надвишава два пъти тази в Европа. Страната ни е единствена без национална детска болница в ЕС.

Липсата на такъв тип специализирано педиатрично лечебно заведение обаче е само малка част от големия проблем за детското здравеопазване в страната - недофинансираните клинични пътеки, застаряването и все по-голямата липса на педиатри, още повече на педиатрични сестри, лишаването на цели райони от страната от компетентна здрава помощ, липсата на профилактика и превенция от най-ранна детска възраст и т. н. 

Здравната група около "Търговска лига" доста агресивно навлиза след фармацевтичния пазар и в предоставянето на здравни услуги. Тя има пет специализирани кардиологични, а вече и две многопрофилни болници "Сърце и Мозък", 15 медицински центъра, застрахователна и пенсионна компания "ДаллБогг: Живот и Здраве". Последно в публичното пространство се разгоря скандал около отказа на здравната министърка в редовното правителство проф. Асена Сербезова за разрешение да се прави многопрофилна болница от веригата "Сърце и Мозък" в Казичене, София, с 550 болнични легла. Серебезова мотивира отказа си с липсата на необходимост от нова такава структура на територията на столицата, която и преди това е най-добре осигурената и преосигурена в това отношение. Последва остър тон от групата с обвинения към Сербезова и подаден сигнал срещу нея в прокуратурата.