Договорът за изграждане на Национална детска болница на база изоставения строеж от комунизма в двора на "Александровска болница" в София да бъде прекратен - такова указание е изплатило Министерството на здравеопазването до държавната фирма "Здравна инвестиционна компания за детска болница", създадена специално да движи проекта.

Това става ясно от писмо на зам.-здравния министър д-р Димитър Петров до националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“. Указавието към компанията е изпратено на 5 юли и в него се настоява да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по Закона за обществените поръчки, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол. От министерството са поискали и да се започне процедура за прекратяване на договора с едномесечно предизвестие.

За изпълнител по спорната обществена поръчка за инженеринг и достояване на старото скеле бе избрано обединението ДЗЗД „Детско здраве“, в което основният участник е "Главболгарстрой" (ГБС). Договорът трябва да бъде прекратен на основание „изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

"Точно две години от времето за построяване на една Истинска детска болница, и огромно количество гражданска енергия отне да се преборим за това, че децата заслужават повече от закърпването на един десетилетен, изоставен, полуразрушен строеж. Чест прави на екипа на служебното правителство, че пое отговорността да прекрати този договор, и така да отвори пътя към следващите крачки за създаване на модерно и високотехнологично лечебно заведение, отговарящо на всички съвременни стандарти на детската медицина, архитектурата и градоустройството.", пишат от гражданската инициатива.

Проверка по партидата на самата обществена поръчка показва, че обявление за прекратяване на договора все още няма. 

От самото начало при обявяване на обществената поръчка през 2019 г. и идеята да се строи върху изоставеното скеле и граждани, и от Камарата на архитектите в България, обединени в "ЗА истинска детска болница" заявиха, че са против. 

След като стана ясно, че старият строеж не отговаря на критериите за застрояване в центъра на София и ще трябва нов ПУП, а и заради протестите, тогавашното правителство обясни как сградата все пак ще бъде бутната и на нейно място ще се изгради нова. Но в рамките на договора с "Главболгарстрой". В договора обаче такава опция не е записана. Той е за 78 млн. без ДДС.

От ГБС не били уведомени

Строителят не е уведомен за прекратяването на договора, заявиха малко по-късно през деня от "Главболгарстрой" пред БНР.

"Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във фейсбук, в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме, никакакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията", заяви Мая Пенчева от консорциум "Детско здраве" и изпълнителен директор на ГБС.

Както стана ясно по-горе, става въпрос за указание, изпратено от здравното министерство към подопечната му държавна фирма. Не се говори за комуникация с ГБС на този етап. Медийни публикации обаче интерпретираха указанията до държавната фирма като свършен факт, въпреки че от самата нея още реакция няма.

От Консорциума обаче апелират да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение, относно строежа. Те вече имали готовност да започнат. И отново заявиха, че проектът за тях продължава.

"Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас", заяви Пенчева.

Иначе, подобно на "Артекс", чийто небостъргач в "Златен век" бе застрашен заради оспорване от страна на нациолания строителен контрол, и от ГБС са заложили на телевизионна реклама. "Артекс" рекламираше важността на небостъргача с рекламен клип, излъчван по БНТ. Отскоро такъв се излъчва и от ГБС - за детската болница.

Здравното министерство разказва историята накратко

Във връзка с някои медийни публикации относно договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“ Министерството на здравеопазването прави следните уточнения:

През април 2020 година Министерството на здравеопазването е сключило с ДЗЗД „Детско здраве“ договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“, който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София. 

През октомври 2020 година Министерството на здравеопазването е прехвърлило правата си на възложител на фирма „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

Същата през месец февруари 2021 година е поискала от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране. 

Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора.