Бившите управляващи от ГЕРБ-СДС са направили схема за неизпълним строеж на Национална детска болница, и са били напълно наясно с това. Това заяви на изслушване в парламента по темата днес служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

"За съжаление темата, по която ме извикахте да ме изслушате, не е радостна. Това е една грозна картина на поредица от закононарушения. В крайна сметка съм в ситуация да търся 9 млн. лв. незнайно защо, където отишли, при кого са и за какво", започна той.

И премина през цялата хронология на сагата с детската болница в територията на "Александровска болница".

Изрично решение на Министерски съвет, с което се определя това място за изграждане на болница няма. Въпреки това, на 9 юли 2019 г. тогавашният здравен министър обявява обществена поръчка, в която е посочено, че МЗ има незавършен строеж, по който трябва да се извършват строително-възстановителни дейности и реконструкция.  

На 27 август 2020 г. пък е създаден консорциумът "Детско здраве" от три компании на "Главболгарстрой", на 2 април това дружество сключва договор за инженеринг с МЗ. На 27 май Камарата на инженерите по инвестиционно планиране пише до премиера Бойко Борисов и здравния министър писмо, в което казва, че е подписан договор без доказана експоатационна възможност за преустройство на съществуващите сгради, технико-икономическа целесъобразност за реконструкция, не е ясна и цената - тъй като няма никакъв проект.

На 21 юли 2020 г. е сключен договор, МЗ провежда обществена поръчка, но не следва проектиране и строителство - вместо това МС учредява с ново решение акционерно дружество - "Здравна инвестиционна компания" с капитал от 100 млн. лв. Месец по-късно тази компания е вписана в Търговския регистър и са внесени 30 млн. лв. капитал. На 8 септември същите лица вписват ново дружество със същото име, на базата на същото решение на МС. 

"Тези две дружества съществуват в правния мир и до днес. Те имат един и същи предмет на дейност, един и същи капитал, един и същи състав на управителните си състави, едно и също седалище и адрес. Това се е случило, това продължава и до днес", коментира служебният министър.

На 1 октомври е сключено споразумение за заместване - МЗ се отказва от позицията си на възложител и прехвърля правата си на едното от дружествата си, отказва се и от парите на Европейското икономическо пространство. Новият възложител получава фактура от изпълнителя на стойност 9 млн. и 213 хил. лв. 

"Това не е всичко, защото според сключения договор това е авансово плащане за строително-ремонтни работи, което е втори етап на изпълнение на договора. Първият етап е проектиране, до този момент няма никакво проектиране, няма издадена дори виза за проектиране, но са преведени близо 10 млн. за строително-ремонтни работи", коментира Кацаров.

Здравният министър освен това обяви, че е предал на Спецпрокуратурата материали, свързани с всички описани нарушения.

Обясненията му предизвикаха бурни възгласи от ГЕРБ. 

Решението сега - да се строи в двора на болница "Лозенец"

Според Кацаров са загубени вече 2 години, а ако цялата процедура се рестартира, построяването на болницата ще отнеме още около 7 години. Затова той предлага алтернатива - да се направи ново крило в столичната болница "Лозенец", известна още като "Правителствена болница"

"Тя в този си вид няма особен смисъл. Ние нямаме нужда от такова нещо, но дечацитата имат нужда", заяви той.

Това може да стане бързо, смята Кацаров, налице е и "петно" в двора, което е подходящо за строеж. "Лозенец" ще остане многопрофилна болница, а децата, които се лекуват, ще има възможност да излизат и в прекрасния й парк, добави той.

"Това мога да ви предложа като идея днес на вас. Всички ние днес ме поставени в тази ситуация от безобразното управление на проблема от Бойко Борисов и двамата министри на здравеопазването, стоящи пред мен. Това е печалната истина."

Разбира се, това предизвика реакция от един от тези бивши министри - Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Моля да обърнете внимание на министър Кацаров, че от тази трибуна не може да издава присъди кое е законосъобразно или не, не може да обижда колеги или бивши министър-председатели."

"Имахте достатъчно време, г-жо Атанасова, това, което направихте, е една схема на гърба на болните деца", отговори й Кацаров.