„Най-подходящото място за изграждането на нова детска болница е дворът на болница „Лозенец“, съобщи на брифинг във вторник министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Докато новата сграда стане факт, Правителствена ще поема малките пациенти.

"Болница "Лозенец" се намира в самия Южен парк, едва ли има по-хубаво място", аргументира се министърът. Той отбеляза, че е направена проверка и на този терен може да се строи.

По негова преценка изграждането на болницата ще отнеме в най-добрия случай 5 години.

"През това време – реорганизираме Правителствена болница, за да поеме пациентите от Детската болница“, обясни Кацаров.

Досегашният проект за национална детска болница в терена на "Александровска" по обясненията на здравния министър не може да бъде осъществен.

„Той не може да бъде изпълнен, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране и той практически не може да бъде реализиран“, каза той.

"Има дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега Детска болница, да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите“, добави министърът.

В Плана за възстановяване и устойчивост е заложено на този терен да се постави първият в Източна Европа протонен ускорител - уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца. Болницата по проект е включена и в плана за въздушна спешна помощ с хеликоптерни площадки.

„Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване на останалите детски отделения в страната. Имаме подкрепата на Камарата на архитектите и на сдруженията, които се борят от години за изграждане на детска болница“, посочи Кацаров.

По думите му сегашното преструктуриране на "Лозенец" ще отнеме няколко месеца, нямало причина да се бърза за преместването.

Новата болница да има настоятелство, добави още щрихи министърът.

Кацаров поясни, че желанието на МЗ било сегашната болница, известна като Правителствена, да запази многопрофилния си характер, да бъде университетска, да продължат да се извършват трансплантации. По-късно през деня той щял да има среща с работещите в лечебното заведение, които остро реагираха на идеите на здравното министерство.

"Съветът на директорите на "Лозенец" работи лошо, има конфликт между двама души, тежко заливане с компромати между тях, нездрава атмосфера, която се отразява и върху финаносвото състояние на болницата", каза Кацаров за сегашното управление на "Лозенец", сложено по негово време.

Той допусна, че е възможно наследникът му на поста да промени тези планове, но не виждал защо да го прави.

"По наша оценка болница "Лозенец" може да поеме децата. Тя има 283 легла, миналата година са намалени на 183, като се използват под 50 на сто от тях. Има капацитет да бъдат поети всички легла на Специализираната детска болница, които са малко над 100. Това ще иска предварителна оценка, ремонтни дейности и оборудване", продължи да чертае плановете си Кацаров.

"Няма да свършим всичко, нашият мандат ще свърши скоро. Не съм чул нито един аргумент против това.

Правителствена болница става детска, какво по-хубаво от това за Коледа, да го дадем на децата си", каза още министърът.

Протестът на "Лозенец"

Медиците от "Лозенец" се противопоставиха на идеите на здравното министерство.

Директорът на болницата доц. Радосвет Горнев също обяви несъгласието си.

"Не съм съгласен с превръщането на болница "Лозенец" в национална детска болница, защото, първо, това не може да стане и второ, няма да е нито национална, нито ще е детска, а ще е само някаква имитация на дейност", каза за БТА той.

Здравният министър изрази мнението си - за превръщането на болница "Лозенец" в педиатрична, и в Народното събрание в отговор на депутатско питане. Това е неговата позиция, но *никой официално не е поставял въпроса за такова действие, нито е вярно, че аз съм се бил съгласил, напротив*", допълни още доц. Горнев.

"За шестте месеца, в които съм директор на тази болница, основната ми задача е била да върна доверието в нея и тя да се надгражда като университетска. За мен каузата е болница "Лозенец" да е неразривно свързана със Софийския университет, както е в големите европейски академични центрове, имащи високотехнологични болници", каза още той.