Руски войници застреляли украински музикант в дома му, след като отказал да участва в пропаганден концерт в окупирания град Херсон.

Това съобщиха от министерството на културата в Киев.

Диригентът Юрий Керпатенко отказа да дирижира концерт, "целящ да демонстрира т.нар. "подобряване на мирния живот" в Херсон", се казва в изявление на министерството във Фейсбук.

В събитието на 1 октомври трябвало да участва камерният оркестър "Гилея", на който Керпатенко бил главен диригент. Музикантът обаче "категорично отказа да сътрудничи на окупаторите".

Керпатенко, който бил и главен диригент на Херсонския музикален и драматичен театър "Микола Кулиш", публикувал предизвикателни съобщения срещу руснаците на страницата си във Фейсбук до края на май тази година.

Областната прокуратура на Херсон в Украйна разследва случая. Членовете на семейството Керпатенко извън Херсон загубили връзка с диригента през септември, се казва в съобщението.

Убийството предизвика критики от украински и международни творци.

"Историята на Русия, налагаща политиката "прави или умри" срещу творците, не е нищо ново. Тази история обхваща стотици години", обяви финландско-украинският диригент Далия Стасевска, която трябваше да дирижира концерта Last Night of the Proms в "Албърт Хол" в Лондон миналия месец, преди да бъде отменен поради смъртта на кралицата.

"Видях твърде много мълчание от страна на руски колеги. Ще бъде ли това моментът, в който руските музиканти, особено тези, които живеят и работят в чужбина, най-накрая ще се активизират и ще заемат позиция срещу действията на руския режим в Украйна?"

Преди две седмици Стасевска закара камион с хуманитарни стоки до Лвов от дома си във Финландия, преди да дирижира оркестъра на "INSO-Лвов".

"Знаем, че руският режим преследва активисти, журналисти, творци, обществени лидери и всеки, който е готов да се съпротивлява на окупацията", каза Виктория Амелина, наградена украинска писателка.

"И все пак, дори да разбираме сегашния модел и историята, не можем и, което е по-важно, не бива да свикваме да слушаме за по-брутални убийства на ярки, талантливи, смели хора, чиято единствена вина е, че са украинци."

Тя направи паралел между Керпатенко и Николай Кулиш, украинският драматург, на чието име е кръстен театърът, в който е работил диригентът.

"Кулиш е разстрелян на 3 ноември 1937 г. близо до Сандармох заедно с 289 други украински писатели, творци и интелектуалци. Юрий Керпатенко беше застрелян в дома си в Херсон през октомври 2022 г.", каза тя.

Действията на руснаците са "чист геноцид". Това обяви пред "Гардиън" диригентът Семьон Бичков от Париж, където свири като музикален директор на Чешката филхармония. Роденият в Санкт Петербург диригент напуска Русия през 70-те години на миналия век.

"Трагична ирония е, че се говори за превъзходството на руската култура, за нейния хуманизъм", каза той. "И тук те убиха някого, който всъщност внася красота в живота на хората. Това е отвратително. 

Куршумите не правят разлика между хората. Фактът, че този човек е бил диригент, не ме накара да се почувствам по-зле. Това просто потвърждава чистото зло, което върлува още преди първите бомби да паднат над Украйна".

Украинският романист Андрей Курков, автор на бестселъра "Смъртта и пингвинът", обяви:

"Сега името на Юрий Керпатенко ще бъде добавено към списъка на убитите творци на Украйна. Все повече мисля, че Русия не само се стреми да окупира украински територии, но и да унищожи украинската идентичност, важна част от която е украинската култура."