"Обществена тайна е, че списъкът "Магнитски" скоро ще се разшири и смятам, че още много хора трябва да попаднат в него."

Това казва бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев в интервю за "Сега" днес.

Адвокатът не е изненадан от шумотевицата, която се вдигна около т.нар. проект за закон по същия въпрос. Той е убеден, че именно предстоящото разширяване на списъка е принудило някои хора да пуснат в общественото пространство т.нар. проект, от който всички се разграничиха.

Става въпрос за чернова на т.нар. "български "Магнитски" - проект за закон, осигуряващ санкции, тъй като в момента има правен вакуум - включването на някого в "Магнитски" в САЩ не носи никакви правни последици. Същият проблем съществува в целия ЕС. Това обаче бе използвано от "кафявите медии" за масирана атака срещу правителството. Все пак - никой не си призна авторството на изтеклия законопроект, какъвто бе известно, че се изготвя непосредствено след обявяването на санкционираните Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и др.

"Миналата есен, когато се обсъждаше концепцията за бъдещия закон, нямаше никакъв шум, независимо че се обсъждаше в широк професионален кръг. Сегашната шумотивица е от страх, че някои хора ще си загубят комфорта", казва още Демерджиев в интервюто.

Че се задават нови американски санкции по "Магнитски" се говори неофициално в политическите среди от месеци, като дори се спрягат бройки и имена - на 4-5 души, сред които бившият финансов министър на Бойко Борисов - Владислав Горанов, на кметове. Никой обаче не се ангажира с това нито да потвърди, нито да отрече. 

Слуховете за новите санкционирани обаче зачестиха след връщането на премиера Кирил Петков от посещението му във Вашингтон, както и след като ДПС изнесе информация, че от партията "били плашени" от премиера. Миналата седмица от Движението разказаха как Петков се обърнал към техен депутат с думите: "Аз вас ще ви оправя". Казал и че до три седмици в ДПС трябва да очакват новини от ръководителя на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ. Посочил и името на Джеймс О`Браян, ръководител на тази служба.

На следващия ден в медии изтече "българският закон "Магнитски", от който всички в коалицията се отрекоха, като го обявиха даже за фашистки.

Престрелката между премиера и Движението продължи и публично два дни по-късно, когато пак от трибуната Петков заяви: "ДПС единствено и само е фокусирано в защита на един от своите депутати - Делян Пеевски. Да застанат в пълна защита на Делян Пеевски. Но мисля, че можем да се фокусираме и в по-важни въпроси. Българското население знае защо го правите". Както и: "ДПС сте станали много страхливи".

В интервюто си Демерджиев казва и, че е много разочарован, че управляващите не са изпълнили амбициозните си намерения за антикорупционно законодателство - и за КПКОНПИ, и за "Магнитски". Той не може да ги оправдае с войната в Украйна, защото тя по никакъв начин не влияе не писането на добри закони, ако има капацитет в съответните институции.

Ексминистърът отбелязва и, че Сотир Цацаров напусна КПКОНПИ, но комисията продължава да се управлява от неговия заместник (Антон Славчев - бивш ДАНС-аджия, който имаше и атрактивна роля при ареста на Десислава Иванчева, като стоя часове редом до Гешев, б.р.) и там нищо не се е променило.

"Това, което ме смущава е, че не виждам особен натиск в последните месеци и по линия на главния прокурор. Ако реформите бяха осъществени, вече трябваше да берем плодовете им.

Сега г-н Гешев и хората, които стоят зад него, живеят в комфорт. Нищо не го провокира да подаде оставка, нито ВСС е провокиран по-бързо да разгледа въпроса за отстраняването му", заявява адвокат Демерджиев.