"Създават се внушения за финансовото състояние на Александровска болница. Играе се с числа.

Не приемам мотивите за отстраняването си. Аз ще ги оспоря и ще търся всички законови начини да докажа истината."

Това коментира пред бТВ в петък сутрин досегашният директор на Александровска болница Атанас Атанасов.

"Решението за отстраняването ми не ме изненада, предвид всички събития, случили се в последните дни", добави той в участието си и по БНТ.

Преди два дни на сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ) беше публикувана информация от доклад от вътрешния одит на МЗ, в която се твърди, че ръководството на лечебното заведение е увеличило дълга на болницата с 24 млн. лв. Атанасов поясни, че на среща с министъра на здравеопазването са посочили, че въпросните 24 млн. не са увеличение на дълга, а са плащания по фактури, осчетоводени в този период. Допълни, че в същия период са изплатили задължения за 44 млн. лв., т.е. два пъти повече от новите падежи. 

"На практика не само няма нарастване на темпа на увеличенията на просрочията, напротив - има намаляване на темпа. Когато поехме управлението в средата на миналата година, в отчетите за шестмесечието се виждаше, че само за трите месеца за второто тримесечие на м.г. просроченият дълг е нараснал от 8 на 28 млн., т.е. за три месеца - 20 млн. лв. За всички следващи месеци просрочията са нараснали с 9,3 млн. лв.", отбеляза д-р Атанасов, който пое поста през юни м. г. Дотогава начело на най-старата университетска болница в България след назначаването на Костадин Ангелов за министър на здравеопазването в последния кабинет на ГЕРБ през лятото на 2020 г. беше проф. Борис Богов, близък до Ангелов.

Сутринта по БНТ д-р Атанасов показа отчетите на болницата за шестмесечието на м. г. (към 30 юни 2021 г. и към 30 юни 2022 г.). В тях се вижда, че общият дълг, в който влиза и просроченият м.г. е бил 42 078 000 лв. Към 2022 г. е 43 405 000 лв. Няма как с 1 млн. и половина да е нараснал общият дълг, а с 24 млн. да са нараснали просрочията, посочи той.

Попитан на какво се дължи разминаването между огласеното от одита на МЗ и документите, които той представя, Атанасов отговори: "Не знам как да си го обясня. Нямам обяснение".

"Очевидно живеем във времена, в които хора, облечени във власт, се опитват да си играят със съдбите на други хора и институции само защото от позициите си на тази власт могат да бълват неистини", добави той.

Той коментира и друго твърдение на МЗ - че е имало изплащане на нови договори преди да бъдат изчестени старите.

"По закона за счетоводството приоритетно се изплащат задълженията, които са възникнали най-рано. Това е спазено. Ако има разминаване, установихме, че има такова за около 3000 лв., просто фактурите са дошли по-късно и веднага сме ги изплатили. Няма нарушение на закона, както се твърди в т. нар. одитен доклад. Между другото, този доклад, от който са изнесени данни на сайта на Министерство на здравеопазването, ние въобще не сме го виждали, за да дадем становище по него", обясни още Атанасов.

Той определи състоянието на "Александровска болница", когато той е застанал начело на управлението ѝ, като катастрофално и то не е настъпило за няколко месеца. Припомни, че болницата работи на загуба след 2013 г. (Това е годината, която директор става Костадин Ангелов, бивш министър на ГЕРБ, после депутат, избран и в новия парламент- бел. ред.). Към юни м. г. те са близо 69 млн. лв.

По думите му към сегашния момент темпът на нарастване на просрочията е намален в резултат на приложените мерки и в резултат на конкретни действия като преструктурирания и оптимизиране на работните процеси. "14 от 27 клиники към момента реализират положителен финансов резултат. Преди са работели на загуба", отчете още Атанасов, според когото мерките са започнали да дават резултати.

Той беше попитан и за новоназначения от служебния здравен министър директор на "Александровска" - проф. Атанас Йонков. Оцени го като изключителен хирург, а на въпрос дали става въпрос за политическо назначение отговори: "Не мога да кажа дали е икономическо, дали е политическо".

За Йонков също се смята, че е близък до Костадин Ангелов. Смяната на Атанасов беше предизвестена, като Асен Меджидиев, служебният здравен министър, на няколко пъти подчерта лошите финансови резултати на болницата, а преди два дни от МЗ изведнъж без никакво друго обяснение пуснаха във фейсбук справка от одит на лечебното заведение. 

Вчера в официална позиция от "Продължаваме промяната", подписана от председателя на здравната комисия в предишния парламент, Асен Тонев, се възразяваше срещу готвената смяна на Атанасов като се правеше и връзка с апетите за усвояване на гласувания от предишния кабинет заем от 35 млн. лв. за оздравяване на болницата. Заемът не е усвоен, защото е имало изискване всичките 80 кредитори да подпишат споразумение, че се отказват от наказателните лихви. Седем са отказали като особено знаково тук е присъствието на "Топлофикация-София", компанията, която получава редовно държавни субсидии след често повтарящи се сценарии, в които заплашва как столицата остава без парно.

"По всичко личи обаче, че се правят опити на сегашното ръководство на "Александровска", назначено от служебното правителство през 2021 г., да бъде вменена вина за наследеното й тежко финансово състояние. Очевидната цел е то да бъде заменено с "правилен" директор, който да насочи милионите от очаквания заем към черната каса на ГЕРБ, вместо за решаване на тежките финансови проблеми на здравното заведение.

В медийното пространство дори вече се спряга конкретно име за ръководния пост в най-голямата българска болница - на човек, станал известен с това, че като началник на клиника в "Александровска" принуждаваше подчинените си да подписват петиции в подкрепа на бившия директор и впоследствие министър от ГЕРБ Костадин Ангелов", пише в позицията на доц. Тонев, която визира именно натиска, който проф. Йонков оказваше върху подчинените си в клиниката.

Малко по-късно през вчерашния ден назначаването на проф. Атанас Йонков беше огласено официално от Министерството на здравеопазването.

Според одит от септември 2021 г.

"Александровска" завършва 2012 година с положителен финансов резултат и няма просрочени задължения. През 2013 година Костадин Ангелов е назначен от правителството на ГЕРБ за директор на болницата, сочат изводи от одит, огласен през септември 2021 г. Те потвърждават данни, изнесени още при служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Само за последната 1,5 година от управлението на Ангелов (периода 01.01.2019 – 30.06.2020) болницата натрупва загуби в размер на 10,6 млн. лв. Натрупаната загуба до месец юни 2021 година достига до 69,8 млн. лв.

В резултат на трайната тенденция на реализирани от лечебното заведение нетни загуби собственият капитал се понижава съществено, като от 22,8 млн. лв. към края на 2016 г., спада на 3,9 млн. лв. към края на 2020 г.