Осъдиха теоретикът на конспирацията Алекс Джоунс да плати близо 1 милиард долара на роднини на жертвите на стрелбата в началното училище "Санди Хук" и на агент на ФБР.

Присъдата от 965 милиона долара е втората голяма присъда срещу популярния водещ на "Infowars" за разпространение на мита, че най-смъртоносната стрелба в училище в историята на САЩ никога не се е случвала и че скърбящите семейства, излъчвани след масовото убийство по новините, са актьори, наети като част от заговор за отнемане на оръжията на хората, предаде Асошиейтед прес.

Присъдата дойде по дело за клевета, заведено от някои от семействата на 26-имата души, които бяха убити при стрелбата през 2012 г., заедно с агент на ФБР, който беше сред първите реагирали на мястото на стрелбата. Жури в Тексас през август присъди близо 50 милиона долара на родителите на едно от убитите деца.

Роби Паркър, който загуби 6-годишната си дъщеря Емили, обяви пред съда в Кънектикът, че е горд.

"Това, което успяхме да постигнем, беше просто да кажем истината. И не би трябвало да е толкова трудно и не би трябвало да е толкова страшно", каза Паркър, който стана ранна мишена на теоретиците на конспирацията, след като говори на пресконференция ден след стрелбата.

Журито му присъди най-много пари от всеки ищец: 120 милиона долара.

Джоунс не беше в съда, но коментираше на живот издаването на присъдата в шоуто си Infowars. Водещият обяви, че никога не е споменавал ищците поименно.

"Всичко е измислено. Смешно", каза той. "Ето как изглежда един изфабрикуван процес. Левите са излезли напълно извън контрол".

Адвокатът на Джоунс, Норм Патис, представи съдебния процес като несправедлив и обеща да обжалва.

"Днес е много, много, много мрачен ден за свободата на словото", каза той пред съда.

Журито присъди различни суми на роднините на жертвите, които свидетелстваха, че са били заплашвани и тормозени в продължение на години от хора, които вярват на лъжите, изречени в шоуто на Джоунс. Непознати се появявали в домовете на семействата, за да ги заснемат. Обиждали ги в социалните мрежи.

Марк Бардън обяви, че теоретици на конспирацията са уринирали върху гроба на неговия 7-годишен син Даниел и са решили да изровят ковчега. Бардън и съпругата му получиха общо около 86 милиона долара. Пенсионираният агент на ФБР Уилям Алденберг, награден с 90 милиона долара, описа ужаса, на който е станал свидетел в училището и изрази възмущението си от това, че години наред в онлайн пространството е бил обиждан и наричан "актьор".

Ерика Лафърти, дъщерята на убития директор на "Санди Хук" Доун Хохспрунг, изтъкна, че хора са изпращали заплахи до дома й, че ще я изнасилят.

"Иска ми се след днешния ден да мога да бъда просто дъщеря, която скърби за майка си, и да спра да се тревожа за теоретиците на конспирацията", каза Лафърти пред съда.

Но тя прогнозира, че "омразата, лъжите и конспиративните теории на Джоунс ще следват както мен, така и семейството ми до края на дните ни".

За ищеца Уилям Шерлах присъдата "показва, че интернет не е Дивия Запад и че действията имат последици". Той свидетелства за това, че е видял онлайн публикации, които погрешно представят, че стрелбата е измама; че убитата му съпруга, училищният психолог Мери Шерлах, никога не е съществувала; че е участвал във финансови схеми и по някакъв начин е свързан с бащата на стрелеца. 

"Занапред – защото, за съжаление, ще има и други ужасяващи събития като това – хора като Алекс Джоунс ще трябва да преосмислят това, което говорят", каза Шерлах.

Давайки показания по време на процеса, Джоунс призна, че е сгрешил за "Санди Хук". Стрелбата действително била истинска, обяви той. Но в съдебната зала и в шоуто си той беше предизвикателен. Джоунс често се подиграваше на съдията и на адвокатката на ищците и определи делото за посегателство срещу правата на свободата на словото.

Теоретик на конспирацията до мозъка на костите си - той настоява, че целият процес е заговор на демократите и медиите, за да го накарат да млъкне и да фалират бизнеса му.

"Вече казах "Съжалявам" стотици пъти и вече ми писна да казвам, че съжалявам", каза той пред съдебните заседатели.

Двадесет деца и шестима възрастни загинаха при стрелбата на 14 декември 2012 г. Делото се водеше в съда в Уотърбъри, на около 32 километра от Нютаун, където е извършена атаката.

Ищците обвиняват компанията майка на Джоунс и Infowars, Free Speech Systems, че е използвала масовото убийство, за да увеличи своята аудитория и да спечели милиони долари. Експерти обявиха, че феновете на Джоунс нараснали, както и приходите му от продажби на продукти, когато той направил "Санди Хук" тема в шоуто си.

Джоунс ще бъде ответник по трето дело в Тексас, заведено от родителите на друго убито дете в стрелбата. Не е ясно каква част от дължимата до този момент сума ще може да заплати. По време на делото в Тексас Джоунс свидетелства, че не може да си позволи да даде повече от 2 милиона долара и адвокатите му планират да обжалват. 

Но икономист свидетелства в Тексас, че Джоунс и компанията му струват цели 270 милиона долара.

Адвокат на семействата по делото в Кънектикът, Джош Коскоф, каза, че би бил доволен, ако присъдата доведе до ареста на Алекс Джоунс.

"Той вървеше в сянката на смъртта, за да се опита да печели на гърба на хора, които бяха опустошени", каза Коскоф. "Това не е бизнес модел, който трябва да бъде устойчив в Съединените щати".