Руската федерация измисли нов план за предотвратяване на вече твърде близкия си технически фалит. След като през миналата седмица САЩ на пркатика блокираха възможността за разплащане на доларовите дългове, днес финансовият министър Антон Силуанов обяви, че Москва предлага схемата "рубли за газ" да важи и за еврооблигациите, но с обратен знак. 

Какво значи това? 

Плащанията в по дълговете в евро в момента не са проблем, но тези в долари са. САЩ обявиха преди няколко дни, че няма да продължат действието на генералния лиценз, който изтича в сряда и позволява на Русия да извършва плащания към  държателите на руски държавни ценни книжа в САЩ.

Затова днес Силуанов предлага чуждестранните инвеститори да открият две сметки в руски банки - в рубли и в твърда валута. Така Русия ще плати в рубли, а после инвеститорите ще конвертират рублите в долари. По същество - схемата е същата като за плащането на руския газ. 

Русия ще подготви системата, която ще ѝ позволи да се разплаща с инвеститорите в еврооблигации без лиценз от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ преди следващите плащания на купони по доларовите облигации с падеж на 23-24 юни, каза Силуанов пред телевизия Русия-24 в петък, пише Bloomberg.