Депутатът от "Продължаваме промяната" Тошко Йорданов обвини днес колегите си от "Продължаваме промяната", че късат един по един конците в коалиционното споразумение, но не прогнозира кога "въжето" на коалицията би се скъсало и биха се наложили предсрочни избори.

В интервю за "Нова телевизия" Йорданов каза, че управляващата коалиция ще съществува докато партньорите в нея останат лоялни един от друг и спазват споразумението си.

Йорданов коментира резултатите от снощния коалиционен съвет и заяви: 

"Има такъв народ" остават нащрек по всички теми - от Република Северна Македония (РСМ) през еврото до българския закон "Магнитски"... С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни".

Йорданов обвини ПП, че се опитва да заобиколи Договора за сътрудничество и приятелство  между България и РСМ и че представители на най-голямата партия говорят едно с партньорите си у дома, а друго - пред представителите на РСМ и пред европейски дипломати. По думите му от ПП са водили разговори по темата, които не е трябвало да водят.

Депутатът обясни, че партията му е за влизане на България в еврозоната, но упрекна министъра на финансите Асен Василев, че е прокарал плана за това през правителството, без той да е бил достатъчно обсъден в коалицията.

"Проблемът не е дали сме за приемането на еврото, а дали ще бъдат изпълнени условията за това - каза Йорданов. - Включително и по отношение на фиксирания курс".

Той припомни, че остава замразен въпросът за избор на нов управител на БНБ след конфликта между ПП и ИТН по въпроса.

Йорданов нарече "плод на болен мозък" опита за български закон на американския закон "Магнитски" и допусна, че той е разработван в тесен семеен кръг заедно с хора от Министерството на финансите. 

"Слава богу, че това излезе по медиите, за да бъде спряно навреме - каза Йорданов. - Ако в една коалиция някой се опитва да прави нещо сам, то нека го направи без подкрепа".