„Има такъв народ“ (ИТН) е бил на всички коалиционни съвети. Това коментира пред журналисти преди да участието си в коалиционната среща в Министерския съвет във вторник вечер народният представител от ИТН Станислав Балабанов.

Балабанов каза, че днешната реакция на фейсбук публикацията на Слави Трифонов от страна на „Продължаваме промяната“ е била „брутална“. Вчера лидерът на ИТН написа, че от "Продължаваме промяната" не се допитват до коалиционните си партньори и отправи "предупреждение".

Балабанов определи реакцията на ПП като „координирани лъжи" в национален ефир.

"Ако някой не идва на коалиционни съвети, това са най-често от "Има такъв народ" (ИТН), Слави Трифонов съответно не е идвал", коментира по-рано през деня пред журналисти в парламента председателят на Народното събрание Никола Минчев. В подобен дух се изказаха в тв ефир и шефът на ПГ на ПП Андрей Гюров, както и вицепремиерът Даниел Лорер.

"Напротив ИТН е била на абсолютно всички коалиционни срещи и експертни съвети, включително ние сме били част от инициаторската група за много от нещата, които са се обсъждали на тези коалиционни съвети", възмути се Балабанов.

Нашата уговорка и на другите колеги от другите парламентарни групи беше въз основа на коалиционното споразумение, което е фундамент на тази коалиция. В такава нестабилна ситуация на война и на редица кризи да се опитаме да променяме модела на ГЕРБ, продължи той.

По думите му от ИТН имат право да казват публично всичко, което е извън коалиционното споразумение.

"Имаме право да го казваме публично, за да може тези, които допускат грешки да ревизират позициите си, да ревизират и поведението си, за да можем да вървим в обща посока. Иначе наруши ли се коалиционното споразумение, по принцип имаме проблем", добави депутатът.

Балабанов коментира, че от месеци алармират за проблем в коалиционното споразумение, свързан с националния ни интерес и визира позицията на България за Република Северна Македония.

"Много се надявам тези, които си мислят, че ще продават България, да си ревизират позицията, каза той. Това е много ревностна тема, която ще взриви цялото общество, камо ли коалицията", пророкува той.

Колегата му Любомир Каримански коментира, че днешната лидерска среща е трябвало да се състои преди разговорите с превозвачите и представителите на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От ИТН с 11 предложения за мерки

От "Има такъв народ" имат 11 мерки на коалиционния съвет тази вечер. 

Всъщност от вас разбрахме за предложенията от "Продължаваме Промяната" за антикризисни мерки, каза той. За съжаление, нито са били обсъждани с нас, нито сме ги разисквали, коментира Балабанов, цитиран от БТА.

Предложенията на "Има такъв народ" бяха представени пред медиите от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански. Сред тях са въвеждане на необлагаем минимум в размер на 500 лева от 1 юли т.г., диференцирана ставка на ДДС от пет процента за плодове и зеленчуци, и нулева ставка за хляб и хлебни продукти за период до две години, считано от 1 юли т.г.

От "Демократична България" (ДБ) заявиха, че държат на увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС, но вярват, че ще има консенсус и намаляване на лихвата по забавени плащания. За нас е важно да има намаление на ДДС върху регулираните цени, каквито са парното и газа, защото това автоматично означава по-ниски цени за крайните потребители, заяви Владислав Панев от ДБ.  

Вчера от "Продължаваме Промяната" представиха пакет от 14 антиинфлационни мерки на обща стойност от два милиарда лева, които ще предложат на днешния коалиционен съвет.

От БСП днес заявиха, че ще настояват за увеличаване на минималната заплата на 760 лева от 1 юли, за необлагаем минимум в рамките на една минимална работна заплата и нулева ставка на ДДС за хляба.

В същото време граждани протестират под прозорците на Министерския съвет с искане за оставка.