Желанието на Швеция и Финландия да станат членове на НАТО няма да наложи разполагане на допълнителни сухопътни сили на тяхна територия, заяви вчера пред американски сенатори генерал от САЩ, номиниран за ръководния пост на Европейското командване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кристофър Каволи обаче изтъкна, че военните учения и ротациите на американски войски вероятно ще се увеличат.

Каволи, който понастоящем е командващ на армията на САЩ в Европа и Африка, каза, че засиленият военен фокус е ще бъде съсредоточен върху Източна Европа, където държавите са по-загрижени от потенциална руска агресия.

"Центърът на тежестта на силите на НАТО се измести в източна посока", заяви Каволи пред сенатската комисия по въоръжените сили. "В зависимост от изхода на конфликта, вероятно ще се наложи да продължим това за известно време", предупреди генералът.

Той беше запитан за присъствието на войски в Европа, което нарасна от по-малко от 80 000 до около 102 000 след старта на руската инвазия. Каволи обясни, че увеличаването на броя на военните няма връзка с решението на Швеция и Финландия да влязат в НАТО.

Миналата седмица двете скандинавски държави подадоха писмени заявления за присъединяване към пакта, което се превърна в една от най-значимите геополитически последици от войната на Русия срещу Украйна.