На 24 май българите празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура - но войната в Европа продължава и става все по-ясно, че газовата драма на страните от ЕС е подклаждана активно от руския диктатор Владимир Путин.

Гърция плати за газ на "Газпром", съобразявайки се с европейските правила - т.е. в евро. Русия обяви, че някак е получила рубли - вече все по-прозрачен опит на Москва да създаде напрежение между европейските държави. Някои от тях - България, Полша, Финландия - са без газ, защото "Газпром" го спря. Други се отказаха от него, трети все още не могат и купуват от диктатора - но това поне не носи реални ползи на руската валута.

И българският финансов министър Асен Василев не знае какво точно се случва с купуването на газа - затова днес поиска ЕК да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на „Газпром“, или някои от тях просто игнорират санкциите срещу режима на Путин.

Паниката на диктатора е разбираема - както стана ясно, вече 4 млн. руснаци са избягали от родината си. Повечето от тях - млади, образовани, добре платени професионалисти. Някои бягат към Европа, други към бивши съветски републики, които вече са по-добра опция от Русия.

Украинците пък заявиха ясно, че няма да отстъпят пред агресията на Русия - 82% смятат, че не трябва да се губи каквато и да украинска територия, дори това да доведе до по-бърз край на войната. 81% пък са убедени, че членство в НАТО ще осигури сигурността им.

Те със сигурност могат да разчитат на мнозинството европейски държави - днес Съветът на ЕС одобри още 490 милиона евро за смъртоносни защитни оръжия и 10 млн. евро за други нужди на украинската армия.