Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на „Газпром“ или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки.

Това поиска българският вицепремиер и финансов министър Асен Василев в Брюксел. Той участва в Съвет „Икономически и финансови въпроси“ на ЕС.

По отношение на приетите до момента санкции срещу Русия всички държави членки се съгласиха, че те трябва да се прилагат по еднакъв начин.

ЕК представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руското нахлуване в Украйна. Асен Василев изрази резерви по отношение на предложеното разпределение на финансовия ресурс по държави членки. Според него то би трябвало да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да се основава на ефекта от COVID-19.

Комисията представи на министрите актуална информация за законодателните предложения в сферата на финансовите услуги, както и препоръките на групата експерти за предизвикателствата, пред които е изправен митническият съюз.

Една от отрицателните последици от войната в Украйна е повишаващата се инфлация. Василев  призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво, с фокус върху енергоизточници и храни, както и активни действия от страна Европейската централна банка (ЕЦБ). Той също така подкрепи предложението на ЕК за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация от строгите бюджетни правила, предвидена в Пакта за стабилност и растеж (ПСР).