Президентът Румен Радев избегна в понеделник еднозначния отговор на въпроса дали ще свика КСНС по темата "Република Северна Македония", за което го призова в петък премиерът Кирил Петков. Радев повтори свои известни тези и единственото, което каза е, че първо иска да разговаря с Петков.

Пак по въпроса за КСНС и председателят на парламента Никола Минчев подкрепи премиера, че е необходимо свикване на съвета.

„Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, на последния консултативен съвет, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме към принципите на Съюза, толкова по-лесно ще ни бъде в политиката и решенията спрямо РСМ”, каза Радев.

"КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на РСМ - то такъв не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество. Би следвало управляващите да са наясно с него”, продължи той. 

Държавният глава заяви, че ако целта на КСНС е подпомагане на диалога и ако той е нарушен вътре в коалицията, то трябва ясно да се каже какви са причините за това.

Иначе Радев щял да продължи да „прави най-доброто за България”.  

„Ще продължим да работим, така че нашите братя в РСМ да получат гаранции за един устойчив и необратим процес на интеграция. В същото време по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало.

Най-сетне - политиците там да направят смелата стъпка, която да отвори перспективата за така мечтаното членство в ЕС”, каза още той.

Коментар по темата имаше и от Никола Минчев.

„Най-добре е този въпрос да бъде обсъден при нас. Със сигурност диалогът в последните месеци е на най-високо ниво от последните години и вярваме, че това е довело до развитие да се проведе КСНС, да има доклад и да вземем национално отговорна позиция”, каза шефът на НС.

"За отпадане на ветото може да се говори, след като Министерството на външните работи (МВнР) представи последните резултати от прогреса по този диалог", коментира на свой ред Петков, който е на посещение във Ватикана.

По думите на премиера едва след това тези резултати трябва да се внесат в парламента, който да се изкаже и да представи ясна позиция какво трябва да направи българското правителство. Това е национален въпрос и трябва да е широко консенсусен, добави той.