"Имаше нещо недоизказано във вчерашния запис на министър-председателя Кирил Петков. Имах усещането, че нещо е станало. В края на работния ден, изведнъж така неочаквано. Ако си послужим с начините на изразяване и стила на правителството – нещо имплицитно е станало".

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира вчерашното изненадващо искане на Петков за ново свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по темата с българското вето за преговори на Република Северна Македония с ЕС.

"Какво ще бъде решението на президента, ще видим. Ще си направи анализ и ще излезе с решение", отбеляза все пак Йотова.

По думите й вчера министър-председателят аргументирал това свое решение с международния натиск, но не дал възможност да се чуят и други аргументи – има ли промяна в условията, има ли нови резултати от страна на Северна Македония.

Според нея няма. Затова тя недоумя защо е нужен нов КСНС.

"На 10 януари имаше почти 5-часово заседание на КСНС, след което се излезе с една консолидирана национална позиция с два елемента – че не можем да се обвързваме със срокове, че чакаме конкретни резултати. Ако министър-председателят има аргументи в тази посока, беше добре да ги чуем. Неговите аргументи вчера бяха с външен адрес. Ако правителството е постигнало гаранции и договорености, редно е да ги знаем", заяви вицето на Румен Радев.

По-рано през деня темата с КСНС коментира вицепремиерът Асен Василев. По думите му промяна в българската позиция нямало, но било добре да се препотвърждава на всеки шест месеца.

Илияна Йотова била притеснена и от ситуацията с украинските бежанци - къде ще бъдат настанени те след 31 май. В президентството пристигали гневни писма от граждани, направили резервации. Не можело така да се да нарушават правата на българите.