Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сондата SOLO (Solar Orbiter) засне най-качествените снимки на повърхността на Слънцето досега и събра огромно количество данни за нашата звезда, съобщи Европейската космическа агенция.

Космическият апарат е в близка орбита около Слънцето след изстрелването си през 2020 г, - съвместна мисия на ЕКА и НАСА. Освен просто да събира данни отблизо, SOLO може да изследва и полюсите на звездата ни, което е предизвикателство от повърхността на Земята.

Никой до момента не е виждал короната от толкова близо - и SOLO има възможност да изследва магнитните полета на повърхността и как те оформят "панделките" от горещи газове (с температура от 1 млн. по Целзий). Те имат съществено влияние в цялата Слънчева система, нещо, което учените наричат "космически климат", който може да влияе на много от чувствителната апаратура на Земята.

Ако имаме повече информация за това на какъв принцип и при какви условия се случват големите изригвания, можем да предвидим кога е нужно да вземем мерки срещу тях.

Освен всичко това обаче SOLO заснема и изключително детайлни и красиви снимки от повърхността на южния полюс на Слънцето.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.