"Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба".

Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира цените на горивата, които всеки ден се увеличават с по малко - след като правителството обяви, че ще има отстъпки за гражданите при зареждане на бензиностанциите в размер от 25 ст. за литър.  

Той припомни, че има орган, който да ги контролира - Комисията за защита на конкуренцията. Запитан дали тя прави това, Василев каза: "Очевидно не".

"Провели сме няколко разговора с "Лукойл", така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна", коментира Василев.

Именно тук била ролята на КЗК.

"Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата", каза вицепремиерът.

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки - за най-евтиния бензин. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата, където ще получава отстъпката. Няма да има ограничение в литрите.

В случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора, каквато идея имаше. По думите на Василев обаче едва ли хората с възможности, които карат скъпи автомобили, ще се възползват от мярката - просто, защото щели да развалят двигателите си с евтиното гориво.

Създаването на единна информационна система за идентификация на клиентите било невъзможно, посочи още вицепремиерът, защото в България нямало дори електронна идентификация, както и никаква свързаност между регистрите.

"Контролните ни системи не работят за такива базисни неща, като да си събираме данъците и митата, камо ли да работят за неща като "заредил е такъв автомобил, а не такъв".

Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в "Лукойл". От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

"Или когато цяла Европа се откаже. Страната ни ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето", категоричен е той.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата.

"Газът, с който е заместен руския газ, в момента е по-евтин", каза Василев. "Никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията", допълни той, визирайки "Газпром"

Запитан дали страната ни е получила нови инструкции за плащанията, той каза, че доколкото знае не сме получавали нищо от „Газпром”. По информиран по въпроса бил енергийният министър. Пак към Александър Николов Василев прехвърли въпросът защо се крие името на щаските компании, с които сме договорили доставки на втечнен газ.

Той обаче обяви:

"Парното със сигурност ще е по-скъпо, говорим за 10-15 до 20 процента поне."

Цената на водата не би следвало да се покачва, смята вицепремиерът.

РСМ

На въпрос за това дали предстои България да даде зелена светлина за преговорите с Република Северна Македония, Василев не бил чувал за такива обсъждания. На въпрос защо вчера премиерът Кирил Петков поиска ново свикване на КСНС по въпроса, макар такъв вече да имаше и той бе категоричен - ветото остава, финансовият министър посочи, че това било, за да могат всички съмнения да бъдат разсеяни. Освен това, гласуванията в ЕС били на всеки шест месеца и било добре преди всяко едно гласуване да има консултативен съвет - за затвърждаване на българската позиция.

"Честно казано, не знам" - така пък финансовият министър коментира това дали с нулевата ставка ДДС за хляба ще се намали и цената му.

Очакването е, че от мярката ще спечелят предимно търговците, но не и крайните потребители. "Дали тези 20% ще стигнат до купувачите, или производителите и търговците ще си ги задържат, ще видим във времето", допълни Василев.

Въпреки инфлацията, Асен Василев още е оптимист, че ще влезем в еврозоната на 1 януари 2024. Той не можа да прогнозира нивата на инфлацията към края на годината, защото било трудно да се прогнозира и какво ще се случи с храните към септември - основно доставките на зърно заради войната в Украйна.

"Няма да има увеличение на минималната работна заплата от юли, не е разумно в рамките на една година да се вдига два пъти", каза още Василев.

От догодина минималната работна заплата ще се повишава по формула, за да има предвидимост и яснота. В отговор на въпрос дали от юли ще има необлагаем минимум, министър Василев, посочи, че няма да има, тъй като са поели ясен ангажимент. 

Кризите били овладяни и това щяло да се види във времето, смята още вицепремиерът.

На въпрос очаква ли предсрочни избори, посочи:

- Не мисля, че ще са тази година ако има такива.

- А догодина?

- Догодина не е ясно.