Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои иточници, предава БТА.

Според два източника, на германските вносители на газ е било заявено от Берлин, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията, които правят към "Газпромбанк", да не са в руската валута.

Отбелязва се, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е контактувало с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно, заяви пред Ройтерс висш правителствен източник. Това е станало преди италианската енергийна компания "Ени" (Eni S. p. A.) да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли, допълни източникът.

Ройтерс отбелязва, че Полша, България и Финландия са отказали да изпълнят искането на Москва вносителите да плащат за газа през сметки в рубли в "Газпромбанк".

Междувременно стана ясно и че словашката  газова компания SPP отворила сметка в рубли в "Газпромбанк" и съобщи, че е платила в евро за доставката на руски природен газ и така на практика прие искането на Москва за схемата на плащанията по доставките на синьо гориво.

Европейската комисия обяви, че страните членки могат да продължат да купуват руски природен газ, без да нарушават санкциите срещу Русия. Същевременно Брюксел препоръча да не се отварят сметки в рубли в "Газпромбанк", както иска Кремъл, но не каза изрично, че това нарушава наложените санкции.

От словашката компания SPP обявиха, че им е издадена фактура в евро, а превалутирането в рубли се извършва в този момент и е извън контрола на Братислава.

Вече официално - руският държавен концерн "Газпром" спря тази сутрин доставките на газ за съседна Финландия, предаде Ройтерс, като се позова на оператора на финландската газопреносна мрежа "Газгрид Финланд" (Gasgrid Finland).

Агенцията отбелязва, че това е поредният епизод от ескалацията на напрежението между Русия и западни държави заради споровете около плащането за руското "синьо гориво".

"Вносът на газ през входната точка Иматра спря", съобщи "Газгрид Финланд" в изявление.

Вчера финландската компания за търговия с газ на едро "Газум" (Gasum) каза, че е била предупредена от Газпром, че доставките на "синьо гориво" ще бъдат прекъснати в 4 ч. по Гринуич (7 ч. българско време) днес.

Това стана, след като "Газум" отказала да изпълни искането на Русия да плаща на "Газпром експорт" в рубли. 

На този фон министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко поиска от страните от Групата на седемте (G7) да наложат пълно петролно и газово ембарго на Русия заради войната. 

"Имаме нужда от пълно ембарго за петрол и газ", каза той в интервю за японското издание Nikkei, цитирано от ТАСС.

Според него, ако "Г-7 продължи да внася руски газ, тогава Москва ще използва тези средства за агресия срещу Украйна".