Великобритания възнамерява да изпрати на Молдова съвременно въоръжение, за да предотврати заплахата от руска инвазия.

Това съобщава в. "Дейли телеграф", като се позова на британския външен министър Лиз Тръс, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Водят се разговори да се направи така, че не само отбраната на Украйна, но и тази на Молдова да бъде по "стандартите на НАТО", за да се предотврати всякакво възможно бъдещо нападение, е цитирана да казва Тръс от вестника.

По-рано този месец британският "Таймс", позовавайки се на украински военни, съобщи, че руското ръководство възнамерява да атакува Молдова, за да отвори втори фронт срещу Украйна.

Източниците на вестника отбелязват „ред показатели“, че „Кремъл вече е решил да атакува Молдова“ и нападението можем да очакваме „в близко бъдеще“. Редакцията посочва, че не е могла да провери независимо доколко обоснована е тази прогноза. Молдовската армия има 3250 войници, отбеляза авторитетният британски всекидневник.

Молдова трябва да послужи за плацдарм на Русия да нападне най-голямото пристанище на Украйна на Черно море - Одеса - от запад. 

В самообявилата се „Молдовска република на Приднестровието“ (ПМР), която не признава властта на Кишинев и се управлява на практика от Русия, напрежението расте. Приднестровието е малка ивица земя, която е под контрола на проруски отцепнически власти от войната през 1992 г. с Молдова. Районът се намира близо до границата с Украйна.