Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управляващите в Афганистан талибани наредиха на всички жени, които излизат на екран по телевизията, да покриват лицата си, съобщи най-голямата медия в страната, цитирана от Асошиейтед прес и БТА. 

Заповедта беше оповестена в изявление на министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока, което отговаря за прилагането на разпоредбите на талибаните, както и от министерството на информацията и културата, съобщи в Туитър телевизия ТОЛОнюз. В изявлението заповедта е наречена „окончателна и неподлежаща на обсъждане“.

Изявлението беше изпратено на собственика на ТОЛО и още няколко телевизионни канали и радиостанции, а в Туитър беше  посочено, че заповедта започва да се прилага и към други афганистански медии. 

Няколко жени телевизионни водещи публикуваха свои снимки в социалните медии, на които лицата им са покрити с маски при представяне на новини.

Известната телевизионна журналистка Ялда Али публикува видео, на което е с маска, а текстът гласи: „жена, която е заличена по заповед на министерството за насърчаване на добродетелна и борба с порока“.

По време на първото управлението на талибаните 1996-2001 г. те наложиха широки ограничения на жените и им наложиха да носят бурка, която покрива дори очите с мрежа. Забраниха им също да участват в обществения живот и да се образоват.

След като отново завзеха властта в Афганистан през август 2021 г., първоначално  изглеждаше, че талибаните са по-умерени в някои от изискванията си като обявиха задължително облекло за жените. През последните седмици обаче възприеха рязка, твърда линия, която потвърди най-големите страхове на правозащитници.

По-рано този месец талибаните наредиха на жените да се покриват от глава до пети и само очите им да остават непокрити. В заповедта се казваше, че жените могат да излизат от вкъщи само при необходимост и че техните роднини мъже ще бъдат наказвани, ако жените, за които отговарят, нарушават разпоредбите за облекло. Наказанията започват от предупредителна призовка и стигат до ефективна присъда.

Лидерът на талибаните издаде указ, забраняващ на момичетата да ходят на училище след завършване на пети клас, отменяйки предишно обещание на талибански представители, че всички момичета ще могат да се образоват.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.