Талибаните са информирали авиокомпаниите в Афганистан, че на жени вече е забранено да се качват на вътрешни или международни полети без мъж придружител, предаде Ройтерс, позовавайки се на два източника.

Този ход идва, след като талибаните промениха позицията си по предишен техен ангажимент да позволят на момичетата да се върнат в гимназиалните училища, което шокира много афганистанци и беше осъдено от хуманитарни агенции и чуждестранни правителства.

САЩ отмениха планирани срещи с талибански служители, на които щяха да бъдат обсъдени ключови икономически въпроси, а Съветът за сигурност на ООН заяви, че решението за спиране на обучението на момичетата е предизвикало дълбоко безпокойство.

Говорилите при условие за анонимност източници казаха, че министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока е изпратило писмо до авиокомпаниите в събота, в което ги е информирало за новите ограничения при пътуване за жените.

По информация на източниците жените без придружител, които вече имат резервиран билет, са могли да пътуват вчера и днес, след като в събота някои жени с билети са били върнати от летището в Кабул. Министерството не е коментирало информацията.