Само 12% от руснаците, говорили със свои близки и роднини в Украйна, осъждат войната и зверствата на Путиновия режим. Това сочат подслушани разговори на руските войници, разказва представителя на пресслужбата на украиското военно министерство Андрей Юсов, съобщава Укринформ.

"Благодарение на тези прихванати разговори можем да разберем отношението на нашествениците - и не толкова руските военни, но и руските граждани - към Украйна и украинците", обяснява той.

Това, което откриват, е че повечето обикновени руснаци - майки, жени, сестри - одобряват руската агресия, и поощряват своите мъже за "различни видове престъпления". 

"В не повече от 12% от тези разговори се осъждат войната и престъпленията на путинския режим", казва Юров.

Руското общество сега е "зомбирано в една украинофобска истерия", допълва говорителят. Повечето войници не са от Московието, а от дълбоката провинция, там, където хората живеят много по-зле. 

"Много шокира културното ниво на тези разговори - такава груба, ненормална лексика в битове отношения между родители и деца, ли жени и мъже. Като цяло, виждаме образа на човека от другата страна - той често гледа телевизия, вярва безусловно на руската пропаганда и има ниска култура", разказва Юров. "И дори когато руските окупатори съобщят, че извършват ужасни неща, и че украинската армия не се разбягва, а напротив - се съпротивлява и унищожава руснаците, много често чуваме, как събеседникът не вярва на собствените си деца, които загиват по заповед на Путин в Украйна."