Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Беларус забранява продажбите на романата "1984" на Джордж Оруел, съобщи една от малкото независими издания в страната - "Наша Нива".

Те са получили копие на заповед, разпратена на издателите в страната.

"Всички издания на "1984" трябва да се изтеглят от пазара. Доклад за прилагането да бъде подаден не по-късно от 19 май", пише в заповедта.

От изданието са решили да не публикуват пълната заповед, за да запазят сигурността на източника си. Не е ясно колко издателства и книжарници са я получили.

"1984" е емблематичен роман, описващ най-крайната версия на тоталитарно общество. Множество диктатори по света са сравнявани с "Големия брат" от романа, включително настоящия беларуски диктатор Александър Лукашенко.

Книгата е била забранена в Беларус само до преди няколко десетилетия - и в целия СССР до 1987 г. Първото издание в Беларус излиза през 1992 г., в превод на Серхий Шупа. През 2020 г. издателство "Янушкевич" пуска ново издание, през 2021 г. излиза още едно, и книгата, написана през 1948 г., за кратко става бестселър - нещо, което се признава и от държавното издателство "Белкнига".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.