„Купувайте преди да са я забранили!“

С този призив за романа „1984“ на Джордж Оруел се обърна към почитателите си във Фейсбук руският писател Виктор Пелевин. В последните дни прочутата дистопия от 1949 г. отново е бестселър по книжарниците на запад. Причината за това е един от съветниците на новия американски президент Доналд Тръмп, Келиан Конуей, която използва в интервю фразата „алтернативни факти“.

Фразата бе сравнена с термина „новговор“, използван в „1984“ – думата обозначава измислен език, който цели елиминирането на личните помисли, както и „двумисленето“.

В романа Оруел пише, че „новговор“ е „да се придържаш едновременно към две мнения, които взаимно се изключват, да знаеш, че си противоречат, и да вярваш в тях“ (по превода на български на Лидия Божилова, 1989).

Конуей използва термина във връзка с коментари на прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър за инаугурацията на Доналд Тръмп миналата седмица – че събитието е привлякло „по-голяма публика отвсякога“. Интервюто на съветничката бе критикувано остро, а речникът „Мериам-Уебстър“ публикува покрай него в Туитър специално дефиницията на думата „факт“.

Площад Славейков