Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Без война, ние сме в режим на окупация на изпълнителната власт от няколко семейства и некомпетентния им шуро-баджанашки кръг, който подлага на икономически геноцид всички българи. Резултатите са бедност и оцеляване на ръба", написа бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов във Фейсбук.

Оригиналният правопис на публикацията е запазен.

От ГЕРБ говорят за "шуробаджанащина". Наистина ли?

За мнозина моделът "ГЕРБ" и скандали като "Кумгейт" и "Апартаментгейт" станаха символ тъкмо на шуробаджанащината. Да не говорим, че звучи безочливо точно господин Маринов, под чието ръководство на МВР полицаи биха протестиращи, в това число студенти, да заема високата трибуна на морала и да назидава.

Ясно е, че провиненията на ГЕРБ не могат да оправдаят недъзите на кабинета "Петков". Но ако бившите управляващи имат данни за корупция по висшите етажи на сегашната власт, те трябва да сезират компетентните органи, вместо да се жалват в социалните мрежи.

"Икономически геноцид", "бедност и оцеляване на ръба" - така ли е?

Факт е, че има ръст на цените и скок на инфлацията - тя вече е над 14%. Причините обаче са глобални, не специфично български. Противно на очакванията, възстановяването от пандемията бе много по-бързо от очакваното - и то в цял свят.

Разбира се, отделни сектори, включително в България - като ресторантьорство, транспорт, туризъм - пострадаха много тежко. Останали по домовете си обаче, стотици милиони потребители се ориентираха към интернет шопинг терапия, пазарувайки много повече от обикновено. Друг фактор за ръста на инфлацията е, разбира се, войната в Украйна.

Българската икономика, въпреки скока на цените на енергоносителите и на редица стоки и суровини, също се възстанови бързо от шока от пандемията. По данни от НСИ, износът през март 2022-а бележи рекордни нива: над 8 млрд. лв. В периода от януари до март 2022 г. износът на стоки от България за трети страни се е увеличил с 28,3 на сто в сравнение със същия период на 2021 г. През месеците от януари до март българската икономика е пораснала с 4,5% в сравнение с миналата година.

Накратко: числата говорят, че у нас възстановяването от ковид кризата е приключило. Правителствата, които управляваха в последната година, наред с глобалните тенденции, също би трябвало да имат някакъв принос за това.

Конкретно кабинетът "Петков" развърза кесията, за да подложи възглавница, която да смекчи ударите от инфлацията: отстъпки за битовите потребители на горива, по-сериозни помощи за бизнеса. Предстои сериозно увеличение на пенсиите и намаляване на ДДС. 

Скъсването с руския газ е факт

Три правителства на ГЕРБ не успяха да решат въпроса за енергийната диверсификация на България, а той е жизненоважен, основополагащ за националната сигурност. Зависимостта на българската енергетика от Кремъл в продължение на десетилетия създаде цял отрасъл, който припечелваше от тази "дружба". В редица случаи става думи за фирми, които са близки до силните на деня, и за корупционни практики.

Заявката на кабинета "Петков" е България да се освободи от зависимостта от Русия. Опитът на Москва да изнудва България да плаща в рубли за газа, който потребява, пропадна.

Разби се и митът за това, че България ще рухне без руския газ. Оказа се, че правителството има план. Той се очерта, след като "Газпром" врътна кранчето на 26 април. От една страна, "Булгаргаз" може да разчита на газа, който идва през Ревитуса. От друга, София все пак демонстрира добра воля към Москва:  доставките на руски газ за Сърбия и Унгария през нашата територия ("Турски поток") не спряха, а страната ни продължава да печели от транзитни такси.

До края на юни се очаква да заработи интерконекторът с Гърция (ICGB), който кабинетите "Борисов" протакаха за сметка на "Турски поток" и на гърба на българските данъкоплатци.

Критиката е задължение на опозицията, но ГЕРБ пресилват

За капак, Кирил Петков обяви, че е договорил газ за България от САЩ. При това на цени, по-изгодни от тези на "Газпром". Предстои да видим дали това е така, но едно е сигурно: от диверсификацията силно ще пострада петата колона на Москва в България. Неслучайно тя надига пронизителен вой срещу нея. 

Свещено право на опозицията е да критикува управляващите, но да се говори за "геноцид" - особено от страна на ГЕРБ - е пресилено и несъстоятелно.

 

Дойче веле

Коментари

Неграмотници!

Този профан матура по български държал ли е? Или си е държал мадурите през това време? Ама с този простак начело, правописът да им е кусурът!

Така не може!

На ГЕРБ им беше неприятно когато почти всички неуправляващи партии и особено журналисти им натякваха за явните гафове и прикриването на съмнителните сделки от прокуратурата, а сега реват и с груб език нападат ! И най-важното не дават никакви доказателства, а само празни обвинения!

Обществените нагласи говорят съвсем друго

Всекидневните протести говорят, че под похлупака на говорещите глави от либерастките медии всъщност кипи сериозно недоволство. Кога ще бъде достигната повратната точка не зависи нито от Герб, нито от войната. Когато българинът усети сериозен удар по джоба си, тогава можем да очакваме удар с цепеница по главата на ПКиро и котерията кумици, любовници и баджанаци.

ГЕРБ и Русия се състезават в троленето

ГЕРБ и русия са си обявили състезание. Кой да троли повече. Ако се направи обективно сравнение ще се види, че при управлението а ГЕРБ, особено последния мандат, България бе крадена така, както и тошовистите не са крали. Чак от Космоса можеше да се види как магистралата, дето трябваше да я има, просто не се състоя. Не е необходима лупа, за да се видят и останалите зулуми на властта. Може спокойно да се каже, че основната работа на кабинетите Борисов бе фокусирана върху това, къде още има нещо за крадене. Нагло е сега ГЕРБ да се прави на организация от ангели, след като водеше дяволска политика цели 12 години.

По-зле са!

Авторе, това "Скъсването с руския газ е факт" от къде ти хрумна, като в момента всичкия газ който ползваме, до последната молекула е руски. Ти неграмотен будала ли си или нас смяташ за такива?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.