"Когато беше спрян газът от "Газпром" трябваше бързо да намерим алтернатива. Прегледахме всички опции и на пазара в САЩ цената е на една четвърт от тази в Европа"

Това разказа премиерът Кирил Петков в интервю по Нова ТВ в коментар за ускорената диверсификация в последните дни и сегашната оферта за два танкера газ от САЩ.

"Искам да докажа, че България не е зависима и никой едностранно не може да ни извива ръцете", посочи той.

Премиерът съобщи, че двата кораба от САЩ вече са тръгнали и уточни, че договорът е подписан директно с американска компания.

"Договорихме и азерски газ, за да може да дойде в България на 1 юли, независимо дали гръцката връзка е построена", посочи Петков.

Премиерът коментира и напрегната ситуация с превозвачите, като каза, че е получил добри идеи от малките превозвачи, които не са свързани само с плащане на пари.

"Една част от превозвачите имат фиксирани договори за превоз, цените на горивата се качват и те са притиснати. Разбирам тези хора", посочи още Петков.

Според него обаче други са "група хора, крали пари през времето, които знаят, че рано или късно ще стигнем до тях, защото работим с европрокуратурата."

"Те имат срок това правителство да падне те преди да бъдат хванати... и те знаят, че имат между 3 и 6 месеца", обобщи премиерът. "Има критики в обществото към работата на правителството, но повечето хора разбират, че следващи избори сега, по време на война, не само са нещо безмислено, но и много вредно."