Шофьорите биват ползвани от превозвачите, за да създадат напрежение и да падне правителството. Тази тема изказа в ефира на бТВ транспортният министър Николай Събев.

Той се обърна към шофьорите, защото според него те са жертви на други:

"Това са петата колона, хората, които нямат интерес България да бъде независима от руските енергийни интереси. Тъй като тези хора са използвани, нека погледнат собствениците на техните фирми и да видя какво искат от тях", заяви Събев.

Според него България трябва да излезе от ролята си на "провинция на Русия в ЕС", а тези, които са допуснали тя да бъде в нея дълго време, един ден ще бъдат оценени като "национални предатели".

"Драги шофьори, вашите деца ще се срамуват от вашите действия сега. Вие пътувате на запад, пътувате и на изток - вие оценете в каква среда искате да живеят вашите деца", добави министърът.

Протестиращите с автобуси и тирове няма да бъдат допуснати в града, да дойдат да протестират пеша, каза още той.

Именно заради тази зависимост от Изтока в България имаме "скапана инфраструктура, скапани училища, скапани болници" и сме "икономическо джудже", добави Събев.

"Русия официално обяви война на България с това, че ни включи в списъка с вражески държави", отбеляза министърът.

Русия не е обявявала война на България, а списъкът, в който ни включи, е на неприятелски държави.

Събев коментира и субсидиите, които дъръжавата дава за икономически нерентабилните автобусни линии до малки селища. Според него проблемът е, че не може да се проверяват колко са им реално нуждите.

"Всеки може да каже - линията струва толкова, приходите са толкова. Но не може да го докаже - електронна система за билети няма", отбеляза той.

"Промяната" ще навлезе и в Столична община, обеща министърът - "още другата седмица започваме срещи".