Президентът Румен Радев е спрял процеса по назначаване на посланици досущ като по времето на ГЕРБ, когато близо 30 шефове на дипломатически мисии не можеха да встъпят в длъжност, докато правителството не склони да изпрати тогавашните му външнополитически секретари Атанас Кръстин в Москва и Николай Милков в Париж.

В момента заради липса на завършени съгласувателни процедури без посланици стоят ключови посолства - Виена, Пекин и НАТО, както и други ключови мисии  - в Рияд и Абу Даби.

От миналото лято дипломатическите ни мисии в Австрия и Китай са без титуляри, и докато посолството ни в Пекин се ръководи временно от опитен дипломат, млад, но с голям опит в Азия и Близкия изток - Ивайло Йорданов, мисията в Австрия се управлява от дипломатката Албена Гетова, която по думите на колегите й не успява да изпълни качествено поставените й политически задачи заедно с втория политически дипломат - зет на посланичката в Черна гора Меглена Плугчиева.

За Виена кандидатурата си е предложил директорът на дирекция “Двустранни европейски въпроси” Стефан Димитров, бивш консул във Франкфурт и брат на бившия главен секретар на МВнР и сътрудник на ДС Георги Димитров. Агентурното минало на Георги Димитров беше разкрито за първи път през 2007 г. в качеството му на съветник по външната политика на тогавашния президент Георги Първанов. Георги Димитров е привлечен към сътрудничество от Първо главно управление заради командировките, които има като служител на МВнР по линия на ООН в Ню Йорк и Женева. По времето на външния министър Даниел Митов (ГЕРБ) той е уволнен от поста постоянен секретар, но съдът го възстановява и сега той доработва последните си месеци преди пенсия в посолството в Париж.

Президентът Радев е стопирал обаче кандидатурата на брат му Стефан и вероятно ще се опита да изпрати там някой от двамата дипломати пенсионери в екипа си - външнополитическия секретар Руси Иванов или шефа на протокола Иван Димитров.

За Китай все още се търси убедителна фигура и тя може да е дори извън дипломатическите среди. 

Постоянното ни представителство в НАТО стои празно, след като посланик Драгомир Заков стана военен министър. Амбиции за там има зам.-външната министърка Ирена Димитрова, но засега не са предприети постъпки пред назначаването й, тъй като министър Теодора Генчовска искала да запази поста за себе си в случай, че правителството падне.

Посланикът ни в Обединените арабски емирства Богдан Коларов се прибра и за овакантения пост от МВнР стягат генералния консул в Дубай Иван Йорданов, който обаче не е приел окончателно номинацията, а и няма одобрение от президента. Коларов се натискал да бъде изпратен без законовия 2-годишен престой в МВнР като генерален консул в Дубай, което ще е безпрецедентно - посланик в една държава да стане генерален консул в същата.

Няма никаква яснота и какво ще стане с освободения от Димитър Абаджиев посланически пост в Рияд, където посолството е раздирано от междуличностни конфликти. В момента инспекторатът на министерството проверява сигнал от един от служителите срещу колеги за незаконен внос на алкохол.

За сметка на посланическите назначения правителството ударно назначава генерални консули, за които няма нужда от съгласуване с президента. 

Генералното консулство в Солун след бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев се поема от шефа на ситуационния център Антон Марков. Във Франкфурт заминава Неделчо Михайлов, а във Валенсия - вместо Пламен Димитров от КПКОНПИ отива Надя Кръстева, и двамата дипломати от МВнР, но с недостатъчен опит да ръководят натоварени консулски служби.

С една година е удължен мандатът на генералните консули в Мюнхен (бившият шеф на разузнаването Драгомир Димитров, който се справя отлично с тежката работа там и в момента е натоварен да премести мисията в нова сграда, тъй като старата не може да поеме наплива от хора) и в Санкт Петебург (бившият шеф на НСО Ангел Антонов (който ако бъде върнат, Русия едва ли ще даде съгласие за назначаването на нов в сегашната политическа ситуация).

Засега поради липса на средства се отлага за догодина отварянето на генерални консулства в Дюселдорф и Лион.