Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

С края на служебното правителство в Министерството на външнит работи (МВнР) започна и подготовката по устройване на част от служебните министри на задгранични постове, научи Клуб Z.


Служебният външен министър Светлан Стоев, който бе призован в кабинета от посланическия пост в Кралство Дания, все още се чуди дали да се върне в Копенхаген, или да отиде във Виена. Двустранното посолство в Австрия (там имаме още едно към международните организации) е свободно от края на август, когато президентът Румен Радев отзова с указ посланик Иван Сираков. Оттогава посолството е с временно управляващ, което не се отразява добре на двустранните отношения. Практиката е до назначаване на нов посланик да се удължи командировката на стария, тъй като приемащата държава обикновено смята понижаването на ранга на мисията като лош знак в двустранните отношения. Със сигурност Австрия ще се зарадва да бъде акредитиран бивш посланик, но не е ясно как Копенхаген ще приеме ситуацията - българският посланик стана министър и сега отива в по-важна държава! Затова и все още не е взето категорично решение. Стоев е подходящ за Австрия, тъй като знае перфектно немски и е специализирал и работил в Германия. Вероятно неговото назначение ще стане от новия кабинет, за да не се налоожи той сам да се предлага за посланик, какъвто случай вече видяхме с Марин Райков, който се предложи за посланик в Лондон като служебен външен министър, после като служебен премиер одобри и предложи назначението си на президента. 

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов се върна от мандат в ООН в Ню Йорк и сега се е загледал директно към Вашингтон, където с удължен мандат продължава да работи утвърденият дипломат Тихомир Стойчев. Докато бе на мандат в Ню Йорк, съпругата на Панайотов работеше в двустранното посолство във Вашингтон.

Панайотов със сигурност ще бъде добре приет в американската столица, въпреки че от август свободно място за посланик има и в Пекин - другата важна държава, която дълго време остана без титуляр и това със сигурност не се приема добре от китайските власти. Никой от добрите дипломати в МВнР обаче не желае да замине на мандат в Китай. Зам.-министър Василий Такев, който вече е в пенсионна възраст и се върна от мандат в Лисабон (известен като луксозен пансион за заслужили дипломати заради малкото работа, хубавата храна и климат), засега не смята да слага край на своята кариера и се е загледал дали Копенхаген ще се освободи, а като резервен вариант за него се готви Тбилиси, където посолството се управлява пак от лятото от младшия дипломат Илия Начев.

Другият зам.-министър в пенсионна възраст - Тодор Чуров, засега възнамерява да остане в България, тъй като при завръщането му от Румъния неговата съпруга Пени Раева бе назначена за директор на НДК.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.