С края на служебното правителство в Министерството на външнит работи (МВнР) започна и подготовката по устройване на част от служебните министри на задгранични постове, научи Клуб Z.


Служебният външен министър Светлан Стоев, който бе призован в кабинета от посланическия пост в Кралство Дания, все още се чуди дали да се върне в Копенхаген, или да отиде във Виена. Двустранното посолство в Австрия (там имаме още едно към международните организации) е свободно от края на август, когато президентът Румен Радев отзова с указ посланик Иван Сираков. Оттогава посолството е с временно управляващ, което не се отразява добре на двустранните отношения. Практиката е до назначаване на нов посланик да се удължи командировката на стария, тъй като приемащата държава обикновено смята понижаването на ранга на мисията като лош знак в двустранните отношения. Със сигурност Австрия ще се зарадва да бъде акредитиран бивш посланик, но не е ясно как Копенхаген ще приеме ситуацията - българският посланик стана министър и сега отива в по-важна държава! Затова и все още не е взето категорично решение. Стоев е подходящ за Австрия, тъй като знае перфектно немски и е специализирал и работил в Германия. Вероятно неговото назначение ще стане от новия кабинет, за да не се налоожи той сам да се предлага за посланик, какъвто случай вече видяхме с Марин Райков, който се предложи за посланик в Лондон като служебен външен министър, после като служебен премиер одобри и предложи назначението си на президента. 

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов се върна от мандат в ООН в Ню Йорк и сега се е загледал директно към Вашингтон, където с удължен мандат продължава да работи утвърденият дипломат Тихомир Стойчев. Докато бе на мандат в Ню Йорк, съпругата на Панайотов работеше в двустранното посолство във Вашингтон.

Панайотов със сигурност ще бъде добре приет в американската столица, въпреки че от август свободно място за посланик има и в Пекин - другата важна държава, която дълго време остана без титуляр и това със сигурност не се приема добре от китайските власти. Никой от добрите дипломати в МВнР обаче не желае да замине на мандат в Китай. Зам.-министър Василий Такев, който вече е в пенсионна възраст и се върна от мандат в Лисабон (известен като луксозен пансион за заслужили дипломати заради малкото работа, хубавата храна и климат), засега не смята да слага край на своята кариера и се е загледал дали Копенхаген ще се освободи, а като резервен вариант за него се готви Тбилиси, където посолството се управлява пак от лятото от младшия дипломат Илия Начев.

Другият зам.-министър в пенсионна възраст - Тодор Чуров, засега възнамерява да остане в България, тъй като при завръщането му от Румъния неговата съпруга Пени Раева бе назначена за директор на НДК.