В МВнР върви тиха битка за няколко сладки дипломатически поста, които трябва да бъдат бързо запълнени.

Две ключови посланически позиции стоят празни -  НАТО (след 1 март т.г., когато постоянният представител Драгомир Заков стана министър на отбраната от "Продължаваме промяната") и Виена (от септември м.г., когато бе оттеглен и пенсиониран дългогодишният ни посланик там Иван Сираков). 

Фаворит за НАТО бе зам.-министърката Ирена Димитрова, която бе повишена в ранг до пълномощен министър, но за мястото се оглеждала и външната министърка Теодора Генчовска (ИТН), твърдят хора от МВнР, тъй като предчувствала, че краят на политическата й кариера може скоро да настъпи. 

Постът във Виена бе обещан от президента на бившия служебен външен министър Светлан Стоев, който засега предпочете да се върне посланик в Копенхаген. Засега той продължава да настоява да си изкара мандата в Дания, като е поискал единствено той да бъде удължен с една година, колкото се наложи той да поеме МВнР в София. За Виена амбиции проявява и бившият ни консул във Франкфурт Стефан Димитров, който сега оглавява дирекция "Двустранни европейски въпроси". Засега обаче за неговата кандидатура няма съгласие в правителството и в президентството. 

Със сигурност обаче и на двата поста скоро трябва да бъдат изпратени титуляри, защото са изключително важни.

Все още правителството не е определило ръководители и на няколко генерални консулства, за което не е нужно одобрение от президента. 

Кабинетът на генералния консул в Солун стои празен от лятото на миналата година, когато оттам си тръгна бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев. Дипломати твърдят, че за поста проявява интерес дипломатът в пенсионна възраст Илко Шивачев, дългогодишен посланик и водещ офицер на дипломата Любомир Кючуков - бивш зам.-министър в кабинета на Сергей Станишев.

Сериозно оголване на кадри се очертава и в Германия. Преди дни се освободи и мястото за генерален консул във Франкфурт, през септември се връща генералният консул в Мюнхен и бивш шеф на разузнаването Драгомир Димитров, а скоро предстои и отваряне на генерално консулство в Дюселдорф. За мястото във Франкфурт вече е изразила желание сегашната ръководителка на консулската служба там - Диана Попова, която е блестящ професионалист, но няма политическа подкрепа. 

Вакантна е и позицията на генерален консул във Валенсия след предсрочното връщане на Пламен Димитров, бившия шеф на КПКОНПИ.

Проблемът е, че в момента в МВнР няма добри дипломати нито с немски, нито с испански.