Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер да бъде включен в санкционния списък на ЕС.
                                                                                                
Призивът се съдържа в проекторезолюция на испанския евродепутат Луис Гарикано, изготвена от името на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Документът ще бъде обсъден на 19 май, на предстоящата пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел.

Проекторезолюцията е резултат от дебата за социалните и икономическите последици за ЕС от войната в Украйна. Той бе проведен миналата седмица на парламентарната сесия в Страсбург.

[Европейският парламент] призовава Съвета на ЕС да разшири списъка на лицата, обект на санкции на ЕС, с европейски членове на бордове на големи руски компании, най-вече бившия германски кавцлер Герхард Шрьодер“, гласи една от точките на документа.

В момента Шрьодер оглавява Надзорния съвет на руския държавен енергиен гигант „Роснефт“, както и Комитета на акционерите на тръбопровода „Северен поток“. 

Имената на други хора не се споменават в документа.

Миналата седмица литовският евродепутат Пятрас Аущрявичюс – съпартиец на Луис Гарикано, призова ЕС да изготви „Списък на срама“, в който да бъдат включени западни съдружници на Путин. Пред Клуб Z той назова Шрьодер и още няколко имена. Сред тях бе това на бившата австрийска външна министърка Карин Кнайсъл, на чиято сватба Владимир Путин е бил гост и й е подарил обици за 50 000 евро. Аущрявичюс посочи също бившия австрийски канцлер Волфганг Шюсел, както и бившите финландски премиери Еско Ахо и Пааво Липонен.

В проекторезолюциоята на Гарикано се настоява в санкционния списък да бъдат включени и близо 6 000 руски граждани, чиито имена бяха оглассени миналата седмица от Фонда за борба с корупцията (ФБК) на осъдения опозиционер Алексей Навални. Според организацията това са главните опори на режима на Путин.