Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Близо 6000 души в Русия крепят режима на президента Владимир Путин. Списъкът е изготвен от Фонда за борба с корупцията (ФБК) ,оглавяван от осъдения и изпратен в лагер опозиционер Алексей Навални.

Това обявиха Леонид Волков – началник на прпедизборния щаб на Навални, и евродепутатите либерали Ги Верхофстад от Белгия и Пятрас Аущрявичюс от Литва. Те дадоха пресконференция в Европейския парламент в Страсбург.

Те представиха т.нар. Списък на рушветчиите и войнолюбците. В момента той съдържа 5825 имена.

ЕС трябва да наложи санкции срещу всички тях, настоя Ги Верхофстад.

„Трябва да се удари гръбнакът на режима. В него влизат доста повече хора от няколкостотин олигарси. Срещу всички тях трябва да бъдат наложени индивидуални санкции“, смята евродепутатът.

Рушветчиите и войнолюбците са разделени на общо 16 категории, поясни Леонид Волков. Освен хора на високо ниво там има и доста лица на средно ниво. И точно тях силно ще ги заболи от санкции.

Ако един олигарх е откраднал например 5 милиарда евро и му забранят да влиза в ЕС, той ще отлети със самолета си на Сейшелските острови и ще премести яхтата си там. Докато крепителите на Путин от средното ниво са откраднали „само“ 5 милиона евро и не могат да си позволят повече от вила в Западна Европа и университети за децата си там.

„Сега хората от средното ниво трябва да мислят. Те няма къде да отидат. И ще напуснат режима на Путин, както направиха някои олигарси“, смята Волков, който бе дясната ръка на Навални.

Това е де факто „Списък Магнитски“, посочи Пятрас Аущпявичюс.

Литовският евродепутат пък е привърженик в ЕС да бъде изготвен „Списък на срама“, в който да бъдат включени западни поддръжници на Путин. Той веднага назова двама души, чието място е именно там. Единият е германският канцлер (1998-2005) Герхард Шрьодер, В момента той оглавява Надзорния съвет на руския държавен енергиен гигант „Роснефт“,  както и Комитета на акционерите на тръбопровода „Северен поток“. Аущрявичюс назова и австрийската външна министърка (2017-2019) Карин Кнайсъл, на чиято сватба Путин бе гост. Преди месец и половина стана ясно, че руският лидер е подарил на булката бижута за 50 000 евро. Тя също бе назначена на работа в „Роснефт“ и отказа да напусне компанията след руското нахлуване в Украйна.

„В този списък трябва да влязат още европейски лидери“, отговори Пятрас Уащрявичюс на въпрос на Клуб Z.

И назова австрийския канцлер (2000-2007) Волфганг Шюсел, финландските премиери (1991-1995) Еско Ахо и (1995-2003) Пааво Липонен. В списъка също трябва да влязат европейци на по-ниско ниво, които доброволно сътрудничат с престъпния според литовеца режим в Москва.

Попитахме Аущрявмичюс дали би включил в списъка и някой български политик.

„Не мога да се сетя на минутата. Но може би някои политици у вас подкрепят Путин по един или друг начин. Този процес трябва да бъде оценен на национално равнище. Не съм политически папа да вземам окончателни решения. Но българският народ знае много по-добре“, отговори той.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

К

Първи в списъка на срама - Румен Радев.

путлер капут

да си топ мениджър в гЪзпром стана почти толкова опасно колкото и да си опозиционер в северна монголия. членовете в подобен списък е много вероятно да бъдат изпратени на концерт при кобзон преди някой да забрави да събуди путю от анастезията При предстоящата онкологична операция!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.