Близо 6000 души в Русия крепят режима на президента Владимир Путин. Списъкът е изготвен от Фонда за борба с корупцията (ФБК) ,оглавяван от осъдения и изпратен в лагер опозиционер Алексей Навални.

Това обявиха Леонид Волков – началник на прпедизборния щаб на Навални, и евродепутатите либерали Ги Верхофстад от Белгия и Пятрас Аущрявичюс от Литва. Те дадоха пресконференция в Европейския парламент в Страсбург.

Те представиха т.нар. Списък на рушветчиите и войнолюбците. В момента той съдържа 5825 имена.

ЕС трябва да наложи санкции срещу всички тях, настоя Ги Верхофстад.

„Трябва да се удари гръбнакът на режима. В него влизат доста повече хора от няколкостотин олигарси. Срещу всички тях трябва да бъдат наложени индивидуални санкции“, смята евродепутатът.

Рушветчиите и войнолюбците са разделени на общо 16 категории, поясни Леонид Волков. Освен хора на високо ниво там има и доста лица на средно ниво. И точно тях силно ще ги заболи от санкции.

Ако един олигарх е откраднал например 5 милиарда евро и му забранят да влиза в ЕС, той ще отлети със самолета си на Сейшелските острови и ще премести яхтата си там. Докато крепителите на Путин от средното ниво са откраднали „само“ 5 милиона евро и не могат да си позволят повече от вила в Западна Европа и университети за децата си там.

„Сега хората от средното ниво трябва да мислят. Те няма къде да отидат. И ще напуснат режима на Путин, както направиха някои олигарси“, смята Волков, който бе дясната ръка на Навални.

Това е де факто „Списък Магнитски“, посочи Пятрас Аущпявичюс.

Литовският евродепутат пък е привърженик в ЕС да бъде изготвен „Списък на срама“, в който да бъдат включени западни поддръжници на Путин. Той веднага назова двама души, чието място е именно там. Единият е германският канцлер (1998-2005) Герхард Шрьодер, В момента той оглавява Надзорния съвет на руския държавен енергиен гигант „Роснефт“,  както и Комитета на акционерите на тръбопровода „Северен поток“. Аущрявичюс назова и австрийската външна министърка (2017-2019) Карин Кнайсъл, на чиято сватба Путин бе гост. Преди месец и половина стана ясно, че руският лидер е подарил на булката бижута за 50 000 евро. Тя също бе назначена на работа в „Роснефт“ и отказа да напусне компанията след руското нахлуване в Украйна.

„В този списък трябва да влязат още европейски лидери“, отговори Пятрас Аущрявичюс на въпрос на Клуб Z.

И назова австрийския канцлер (2000-2007) Волфганг Шюсел, финландските премиери (1991-1995) Еско Ахо и (1995-2003) Пааво Липонен. В списъка също трябва да влязат европейци на по-ниско ниво, които доброволно сътрудничат с престъпния според литовеца режим в Москва.

Попитахме Аущрявичюс дали би включил в списъка и някой български политик.

„Не мога да се сетя на минутата. Но може би някои политици у вас подкрепят Путин по един или друг начин. Този процес трябва да бъде оценен на национално равнище. Не съм политически папа да вземам окончателни решения. Но българският народ знае много по-добре“, отговори той.