200 млрд. долара за ден и 600 млрд. долара за седмица. Такива загуби регистрира криптопазарът в един от най-лошите си периоди от неговото създаване. Вчера основният бенчмарк биткойн се срина до цена от 26 000 долара за първи път от 16 месеца. 

За части от деня цената му дори падна под този праг, а инвеститорите започнаха паническо разпродаване. Все пак до края на четвъртъка големите държачи на биткойн устояха на изкушението и стабилизираха цената на малко под 30 000 долара. 

Новините не са приятни и за втората по значение дигитална валута - Етериум. Тя се срина до 1 720 долара, което е спад от цели 6% на дневна база. 

Интересно е да се подчертае, че криптопазарът  в момента се държи доста подобно на фондовия. От началото на този месец инвеститорите и в двата сектора се намират под тежък натиск от разпродажби, заради очакването за рецесия в световен мащаб. Големият страх е стагфлация, а някои централни банки се бавят с реакцията си на инфлацията. От друга страна прекалено резки реакции от централните банки могат да спънат растежа и отново да предизвикат рецесия.