Русия провежда чистки във военното си ръководство. Това обяви Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент.

"Наблюдаваме грандиозни промени. Малки признаци на грандиозни промени. Първо и най-важно: в Русия се отстранява ръководството на Генералния щаб. Чистки, отстранявания и размествания. По предварителни данни Валерий Герасимов (началникът на руския Генерален щаб) е де факто отстранен. Де юре той все още държи позицията, сега се решава дали да му се даде кратко време да се поправи, или да не се даде. Всичко това трябва да се провери - могат да се откажат от него, могат да кажат: "Още веднъж - изпитателен шанс", обяви Арестович, цитиран от "Гордон".

По информация на украинеца командващият на 1-ва танкова армия е отстранен.

"Ударното елитно руско подразделение, върху което беше основният залог и което се биеше тук, в нашия север, водеше бойни действия край Изюм. Не само беше премахнат, срещу него беше образувано наказателно дело и освен това, говори се, че е възможно скоро да бъде съден за "държавна измяна".

Според Арестович заместник-началник на Генералния щаб на Руската федерация е сменен.

"Сега изясняваме дали това е началникът на Главно оперативно управление, който е планирал всичко, отговарял е за планирането и бойните действия. Може би не е той. Там назначиха началника на 58-ма и смениха командира на Централния военен окръг, изхвърлиха го", разясни политикът.

Тези промени той определи като "много важни".

"Това означава, че не ние – не Арестович, не Подоляк (съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент), не Рустамзаде (азербайджанския военен експерт), не някой друг – а именно руското ръководство издава оценки на своите военни за операцията. "Седнете си по местата, двойка!" По-нататъшната им съдба е печална, доколкото разбирам", заключи Арестович.