Колаборационисти с руските окупатори възнамеряват да помолят Владимир Путин да включи украинската Херсонска област "в състава на Русия".

Това е заявил заместник-шефът на поставената от руските сили местна администрация Кирил Стремоусов пред руската агенция РИА Новости, известна като един от главните пропагандни канали на Кремъл.

"Град Херсон това е Русия и никаква Херсонска народна република няма да се създава на териториията на Херсонска област, няма да има референдуми", казва Стремоусов.

Той смята, че окупираните части на Херсонска област ще станат "пълноценен регион" в състава на Руската федерация.

Стремоусов казва също, че до края на годината областта "изцяло щи премине под руското законодателство", а до края на този месец в нея ще заработи банка за парично обръщение в рубли.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявява, че въпросът за "присъединяването" на Херсонска област към Русия трябва да решат местните жители, съобщава украинският информационен сайт "Гордон".

Според него „такива съдбоносни решения трябва да имат абсолютно ясна правна основа, правна обосновка, да бъдат абсолютно легитимни, какъвто беше случаят с Крим“.

Нито една страна в свободния свят не признава за валиден "референдумя" проведен през 2014 г. при руско военно присъствие в украинския полуостров, който Русия анексира със сила. 

Херсон и областта са част от Южна Украйна, върху която руските войски се опитват в момента да установят контрол и да я използват като сухопътен коридор до Приднестровието, друг руски сепаратистки анклав, самообявил се в Молдова през 1992 г.