Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ситуацията в Запорожката АЕЦ – най-голямата Европа, не е достатъчно стабилна.

Това заяви Рафаел Гроси – директор на Международната агаенция за атомна енергетика (МААЕ) в Европейския парламент в Брюксел.

Той говори на съвместно заседание на Комисията за външна политика и Подкомисията за сигурност и отбрана. Въпросът бе има ли ядрена заплаха поради факта, че в близост до Запорожката АЕЦ се водят бойни действия. Заедно с украинските експерти към момента в ядрената централа са разположени и руски учени, чиято функция не е изцяло ясна, допълни Гроси.

Същевременно е стабилизирана ситуацията в Чернобил, каза шефът на МААЕ. Водят се разговори при какви условия той би могъл, заедно с инспекторите на МААЕ, да посети територията на централата. Тя се контролира от руски военни части, но принадлежи на Украйна, изтъкна Рафаел Гроси.

Евродепутатката Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) попита каква би била опасността за ЕС в случай, че доставките на руско ядрено гориво бъдат включени в санкциите срещу Русия. Според нея това би могло да създаде проблеми на държавите, които са напълно зависими от руското ядрено гориво. 

„Има и алтернативни начини за доставка на ядрено гориво“, отговори Рафаел Гроси.

Той се съгласи, че в ЕС има държави, които зависят от руските технологии, не непременно от „Росатом“. Според него е въпрос на суверенно национално решение на съответните страни дали да продължат търговските отношения с „Росатом“ или не. В ЕС има примери за държави, които смятат, че е по-добре да не прекъсват договорите си.

Коментари

Още една позабравена полурускиня лъсна

Край нямат руските уроди.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.