Американският бизнесмен и милиардер Тод Боули се очаква да стане новият собственик на "Челси". Офертата му на стойност 4,25 млрд. паунда (5,2 млрд. долара) е приета, договор е подписан, чакат се одобрения от британското правителство и Висшата лига.

Желанието на Боули, който е начело на консорциум в придобиването на "Челси", е да завърши сделката до края на месец май, пише Би Би Си. Той от самото начало бе сочен за фаворит.

В консорциума влизат инвестиционната компания Clearlake Capital, Марк Уолтър, който е бизнес партньор на Боули, и швейцарският милиардер Ханс-Йорг Вайс. Още през март - дори преди Роман Абрамович официално да е обявил продажбата, последният заяви пред медия в родината си, че опитва да придобие лондонските "сини" заедно с бизнес партньори.

Парите ще бъдат преведени в посочена от правителството на Великобритания банкова сметка и 2,5 милиарда паунда от тях ще бъдат дадени за благотворителност, най-вероятно за нуждаещи се в Украйна. 1,75 млрд. са първоначална инвестиция в "Челси".

До продажба на клуба се стигна поради санкциите на Обединеното кралство срещу Роман Абрамович, считан за приближен на Владими Путин. Преди дни той опроверга информациите в британски медии, че си е поискал заем, който е отпуснал на "Челси" и това спъвало процедурата.

Тод Боули (така се произнася фамилията му в САЩ и Великобритания, в други български медии ще го видите и като Боели, бел. ред.) притежава бейзболния "Лос Анджелис Доджърс" - заедно с Марк Уолтър. Според "Форбс" състоянието на Боули е 4,5 млрд. долара. Той има дял в баскетболния "Лос Анджелис Лейкърс". Негов е женския футболен отбор "Лос Анджелис Спаркс".

"Челси" обяви новината малко след 1 часа местно време рано в събота (03 ч. наше време), което се прие със смесени чувства от феновете на клуба. Те с нетърпение очакваха развитие, тъй като отборът е в тежко състояние, бъдейки лишен от търговска дейност.