Британското правителство облекчи условията на специалния лиценз, даден на "Челси" заради санкциите срещу Роман Абрамович. Това се очакваше - заради куп забрани, включително за търговска дейност, клубът е заплашен от фалит.

На "сините" от Лондон е разрешено да получат 30 милиона паунда от компанията-собственик "Фордстам", която е на руския олихарх, за да могат да се разплатят с играчи, персонал и да платят други разходи.

"Челси" отново може да продава билети за някои домакински мачове, макар че пак няма да получава приходите. Поне привърженици на "Реал" (Мадрид) могат да присъстват на четвъртфинала от Шампионската лига на "Стамфорд бридж". Както и феновете на гостуващи тимове във Висшата лига и турнира за Купата на ФА. 

В единия случай с парите ще се разпорежда УЕФА, а в другия - Висшата лига или Футболната асоциация на Англия.

"Челси" ще продължи да не може да продава билети за домакински мачове на своите фенове извън сезонните карти. Те поне ще могат да присъстват на полуфинала за Купата на ФА срещу "Кристъл Палас" на "Уембли". 

Актуализираният лиценз на правителството гласи, че клубът трябва да прехвърли приходите "на разрешена трета страна". Благотворителни организации могат да се възползват от приходите от билети.

"Бих искал да благодаря на феновете за тяхното търпение - каза британският спортен министър Найджъл Хъдълстън. - Откакто Роман Абрамович беше добавен към списъка със санкции на Обединеното кралство заради връзките му с Владимир Путин, ние работихме усилено, за да гарантираме, че клубът може да продължи да играе футбол, като същевременно гарантираме, че режимът на санкции продължава да се прилага", добави той.

Абрамович е в процес на продажба на "Челси" след 19 години като собственик, след като бе отстранен от Висшата лига да управлява клуба и да бъде директор. Процедурата по приемане на оферти приключи, като постъпилите вече се разглеждат от банка, наела се със задачата да посредничи.