Роман Абрамович продава "Челси" и е обявил цена от около 3 милиарда паунда, пише английския в. "Дейли мейл". В края на миналата седмица руският олигарх официално обяви през клуба, че прехвърля управлението му на тръст, който се занимава с благотворителната фондация на лондонските "сини".

Тогава анализатори и фенове се питаха какво точно има предвид и се появиха предположения, че опитва да "маневрира", като по този начин спести главоболия за себе си и санкции за "Челси". Дни по-рано в британския парламент бе повдигнат въпроса "Челси" да бъде отнет от милиардера, най-малкото да му бъдат наложени санкции.

Няма позиция от "Челси" или Абрамович за публикацията на "Дейли мейл". Изданието се позовава пък на швейцарския в. "Блик". Той цитира милиардера Хансйорг Вис, който твърди, че е част от консорциум, готов да плати 2 милиарда за актуалния №1 в Шампионската лига.

"Абрамович опитва да продаде всички свои имоти в Англия и много бързо иска да се отърве и от "Челси", твърди 86-годишният Вис. - Аз и още трима души получихме оферти да купим клуба от Абрамович във вторник. Ще трябва да изчакам 4-5 дни. Сега той иска твърде много. Знаете ли, "Челси" му дължи 2 милиона паунда. Но "Челси" няма пари. С днешна дата не знаем каква точно е продажната цена."

Междувременно тръстът, на който Абрамович повери "сините", изрази опасения, че може да се справи. Сред мотивите са конфликт на интереси и морални подбуди, предвид ставащото в Украйна и факта, че богаташът е свързван с Владимир Путин. Вчера представител на Абрамович заяви, че влиятелни украинци са се свързали с него и са го помолили да се нагърби с посредническа роля за решаване на конфликта. Потвърждение дойде и от украински дипломат.

"Много добре се виждам начело на "Челси" заедно с мои партньори, продължава Вис пред "Блик". - Но първо трябва да видя условията. Определено няма да правя нищо сам, има още 6-7 инвеститори."

Според "Форбс", богатството на Вис възлиза на 5,8 милиарда долара.