В разговор с премиера Нафтали Бенет руският президент Владимир Путин се извинил за твърдението на руския външен министър Сергей Лавров, че Адолф Хитлер е с еврейски корени, предаде израелският вестник "Хаарец".

Бенет приел извинението и благодари за изясняването на отношението на руския президент към еврейския народ и паметта на Холокоста, се казва в изявление на израелския кабиенет. 

Двамата лидери също така подчертали значението на 9 май – Деня на победата над нацистка Германия – за израелци и руснаци, както и паметта на жертвите на войната и Холокоста.

Бенет споменал приноса на Червената армия за победата във Втората световна война. По време на разговора той повдигна молбата на Зеленски за намиране на решение на обсадения стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, където се смята, че няколкостотин души са в капан.

Путин каза, че Русия все още е готова да осигури безопасен проход на цивилните да напуснат завода и призова Киев да нареди на украинските бойци, скрили се в "Азовстал", да свалят оръжията си.

Миналата неделя Лавров обяви, че произходът на Зеленски не означава автоматично, че той не стои начело на нацистки режим.

"Какво като Зеленски е евреин. Този факт не променя наличието на нацистки елементи в Украйна. Мисля, че Хитлер също е имал еврейска кръв. Това не означава абсолютно нищо. Мъдрите евреи казват, че най-големите антисемити са самите евреи", отбеляза той.

Първоначално Москва отказа да уважи призивите на Израел да се извини. Нещо повече - руското външно министерство обвини страната, че "до голяма степен израелското правителство подкрепя неонацисткия режим в Киев".

В сряда министерството пък оповести, че израелски граждани се бият редом до бойците на "Азов".

Но ето че ден по-късно Русия и Израел отново са в прекрасни отношения.