Преди началото на преговорите в Турция между Москва и Киев представителите на Русия са изразили готовност да се откажат както от денацификацията и демилитаризацията на Украйна, така и от правната защита на руския език в Украйна.

Това обявили четири запознати източници пред "Файненшъл таймс", които са разглеждали чернови на потенциално споразумение между страните.

Кремъл също не възнамерявал да попречи на Украйна да се присъедини в Европейския съюз. В замяна на това Москва разчита Киев да обяви военен неутралитет и да обещае, че няма да се присъедини към НАТО.

Преди началото на преговорите украинският външен министър Дмитро Кулеба обяви, че минималните очаквания на Украйна са да бъдат адресирани хуманитарните въпроси. Амбицията на Киев обаче е да постигне споразумение за прекратяване на огъня, уточни той.

Представителите на украинската делегация изразяват опасения, че руските обещания звучат твърде хубаво, за да са истина и че Москва цели единствено да спечели повече време, за да се подготви за нова атака.

Давид Арахамия, лидерът на управляващата в Украйна партия "Слуга на народа", изтъкнал пред "Файненшъл таймс", че всички спорни въпроси са на масата за преговорите и че по много от тях има неразрешени точки. Въпреки че от Украйна се очаква да декларира отказ от присъединяване към НАТО, Арахамия посочил, че се обсъжда идея за "нещо като Член 5 на НАТО", според която в защита на сигурността ще могат да се намесват страни като Русия, САЩ, Канада, Франция, Турция и други, предава вестникът.

Арахамия добавил, че всяко бъдещо споразумение първо трябва да бъде ратифицирано и от двата парламента, което също буди безпокойство сред украинската делегация.  

Друг представител на Киев разказал пред "Файненшъл таймс", че Москва променя позициите си по много от въпросите ежедневно, включително по темата за демилитаризацията.

Преговорите в Истанбул между делегациите на Русия и Украйна ще започнат в 10:30 часа на 29 март, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА. Преговорите ще се проведат в двореца Долмабахче.

Руската делегация, която ще участва в преговорите, пристигна следобед в Истанбул. Украинската делегация се очаква да пристигне по-късно днес.

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин се договориха в телефонен разговор вчера следващият кръг от преки преговори между представители на Русия и Украйна да се проведе в Истанбул.

Анкара, която има ролята на посредник за разрешаване на кризата в Украйна, се надява преговорите в Истанбул да доведат до прекратяване на огъня.