"Булгартрансгаз" и ДЗЗД "Интернешънал Газ" подписват днес договор за изграждане на междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Подписването ще стане на международна министерска кръгла маса в София днес.

Договорът е на стойност 139,78 млн. лв. без ДДС, осигурени по грантово споразумение от Механизма за свързване на Европа. Той предвижда инвестиционно проектиране на фаза работен проект, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на газовата връзка.

Идеята за този газов интерконектор е от 2012 г. насам, но последните няколко правителства не направиха много за осъществяването му. Практическото начало бе поставено през 2018 г., когато България и Сърбия подписаха договор за изграждането му. Стартът обаче бе отлаган неколкократно, защото въпреки сравнително ниската цена, правителството на ГЕРБ се затрудняваше да намери подходящ начин да бъде финансирано.

По-късно изграждането му от българска страна бе спряно заради съдебна жалба от един от участниците в обществената поръчка. 

Целта му е да свърже газопреносните мрежи на София и Белград, както и да построи т.нар. реверсивна тръба - България да може да получава също енергия, например, от Унгария. Будапеща и Белград са вече свързани. 

Газовата връзка ще е с диаметър DN 700 и дължина на българска територия около 62 км. Ще има още две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция в Калотина и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман. След изграждането капацитетът ще бъде 1,8 млрд. м3/г.