Години след като бе получено финансирането, газовата връзка между България и Сърбия започва да се строи. Днес бе направена първата копка на трасето от страната на западната ни съседка. 

На церемонията присъстваха лично премиерът на Сърбия Анна Бърнабич, както и българският министър на енергетиката Александър Николов. 

Той обясни, че най-късно октомври следващата година ще бъде завършен българският участък, който е около 65 километра, пише БНТ. 

"Напредват различните етапи. Имаше процедури по обжалване на избран изпълнител, нека мине целият процес достатъчно ясно и прозрачно и ще започне максимално бързо.

Проектът е от взаимен интерес не само за България, но и за Сърбия. Част от глобалната карта, свързана с диверсификация на Европейския съюз, е доставките на газ. Мисля, че няма причина да се очаква забавяне", каза Николов днес. 

Този газопровод може да пренася 1,8 млрд. кубически метра газ на година и е дълъг 170 км общо. Общата му стойност е малко над 85 млн. евро и е обявен за приоритетен от Европейския съюз.

Припомняме обаче, че изграждането му от българска страна е спрямо заради съдебна жалба от един от участниците в обществената поръчка. Очаква се до края на този месец да има заседание на ВАС по случая и строителството да бъде отпушено. 

Факт е, че са изпусани датите за които се очаква да е ясно изцяло функциониращ проектът е ясно показателно, че ще бъде поставен нужният приоритет. Факт, че ще имаме допълнително достъп до европейския пазар със сигурност. Тук може да върви природният газ и в двете посоки. От гледна точка на системна сигурност е важен проект", заяви енергийният министър Александър Николов още днес.